Макрон не виключив постачання Україні винищувачів "за дотримання трьох критеріїв"

Президент Франції Емманюель Макрон не виключив постачання винищувачів Україні, однак, як і у випадку з передачею важких танків, це могло б бути можливим за умови дотримання низки умов.

Після переговорів у Гаазі з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте Макрона запитали про можливість постачання винищувачів Україні. Президент Франції відповів, що "в принципі, нічого не виключено", однак мають бути дотримані наступні умови.

За визначенням ніщо не виключено, але за дотримання трьох критеріїв. 

 

Перший – корисність таких поставок для української армії, зокрема з огляду на тривалість навчання персоналу. Другий критерій полягає в тому, щоб постачання не призводило до ескалації. Те, що ми поставляємо, не повинно зачіпати російську територію, а має захищати Україну. Третій критерій у тому, щоб ці поставки не послаблювали нашу обороноздатність…

 

Таким чином, ніщо не заборонено в принципі, але необхідно дотримуватися цих трьох принципів.

Читайте також

Союзники обговорюють постачання Україні реактивних винищувачів – Politico

Париж поки не отримував прохань про постачання Києву бойових літаків, зауважив Макрон.

Наші поставки здійснюються на основі сформульованих запитів, а не на основі чуток, що циркулюють… На сьогоднішній день ми не отримували запитів щодо цього, але щоразу, коли такі прохання надходять, ми їх розглядаємо.

Макрон повідомив, що "у вівторок до Парижа завітає міністр оборони України Олексій Резніков", з яким він планує зустрітися.

США зараз обговорюють можливість постачання винищувачів F-16, Німеччина поки що виключає постачання винищувачів.

Нагадаємо, Франція першою з союзників вирішила передати Україні важку бронетехніку західного виробництва. На початку січня Париж пообіцяв Києву легкі танки AMX-10 RC. Вони можуть бути поставлені навесні.

За дотримання трьох основних умов Париж не виключає постачання Києву основних важких танків французьких збройних сил Leclerc. Варто сказати, що Франція має на озброєнні власні винищувачі Rafale 4-го покоління, тому для поставок в Україну їй не потрібний дозвіл інших країн.

По материалам: Подробности