Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт подала у відставку

Міністерка оборони ФРН Крістіне Ламбрехт офіційно повідомила канцлера країни Олафа Шольца про бажання залишити посаду голови відомства. Про це повідомляють DPA та Der Spiegel.

У своїй заяві Ламбрехт зазначила, що увага ЗМІ до її персони в останні місяці відсунула на задній план дискусії про потреби та розвиток армії на користь громадян.

Раніше про відставку Ламбрехт повідомляли німецькі ЗМІ. Міністерку неодноразово критикували через відсутність досвіду, необхідного для цієї посади, затягування закупівель для армії ФРН на фоні вторгнення росії в Україну, а також скандалів у медіа.

Ламбрехт пробула на своїй посаді трохи більше року. До приходу в Міноборони вона очолювала два інші федеральні відомства: Міністерство юстиції та захисту прав споживачів, а також Міністерство у справах сім'ї, літніх громадян, жінок та молоді. 

Відставка Крістіне Ламбрехт відбувається на тлі очікувань, що влада Німеччини наважиться надати Україні важкі танки Leopard 2.

Агентство Bloomberg повідомляло, що таке рішення може бути ухвалене вже цього тижня, але поки незрозуміло, чи стосуватиметься лише дозволу іншим країнам передати танки Києву чи Берлін сам займеться поставками.

У п'ятницю, 20 січня, на базі Рамштайн пройде зустріч союзників України, де має бути створена коаліція країн, які готові поставити Києву важкі танки. Хто представлятиме ФРН на цьому заході, поки незрозуміло.

11 січня президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв Україні роту танків Leopard 2. Їх виробляє німецька машинобудівна компанія KMW, тому передачі озброєнь потрібна згода уряду Німеччини.

По материалам: Подробности