<img class="aligncenter" title="Естонія першою в Європі передасть Україні заморожені російські активи на 17 млрд євро ” src=”/wp-content/uploads/2023/01/f74eeaf80ffa3cf8e344d6d34ce83257.jpg” alt=”Естонія першою в Європі передасть Україні заморожені російські активи на 17 млрд євро” width=”100%” />

Влада Естонії має намір виробити механізм передачі Україні заморожених російських активів на 17 млрд євро. Про це заявив виданню Postimees глава естонського МЗС Урмас Рейнсалу. В який термін можуть бути передані кошти, невідомо.

За словами міністра, поки що процес передачі Києву російських активів не просувається, хоча країни Євросоюзу вже доручили Єврокомісії розробити необхідну для цього юридичну схему.

Ми обговорили це в уряді та вирішили, що паралельно почнемо створення юридичної структури, яка дозволить використовувати ці гроші.

Міністр додав, що такий крок Естонії стане прецедентом у міжнародному праві.

Читайте також

Німеччина конфіскуватиме активи росіян, які підтримали вторгнення в Україну – Bloomberg

Навесні минулого року Євросоюз заморозив майже $300 млрд з $640 млрд золотовалютних резервів Центробанку рф. Єврокомісія хоче легалізувати конфіскацію заморожених активів. У жовтні Єврорада доручила Єврокомісії підготувати варіанти, як можна передати заморожені російські активи на відновлення України.

Влада України та ЄС неодноразово пропонувала використовувати їх для відновлення України після закінчення військових дій. Київ також домагається ухвалення в ООН резолюції про відшкодування росією збитків.

У листопаді 2022 року юристи Євросоюзу почали опрацьовувати механізм передачі Україні заморожених активів Центробанку рф.

По материалам: Подробности