SpaceX вивела на орбіту два українські супутники

Компанія SpaceX з допомогою ракети Falcon 9 у рамках місії Transporter 6 запустила на орбіту 3 січня два супутники українського виробництва. 

Наносупутник PolyITAN-HP-30 за бюджетні кошти створили науковці Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського".

На космічній орбіті на супутникові проводитимуть науковий експеримент з дослідження ефективності теплових труб – як основного елемента систем термостабілізації космічних апаратів.

SpaceX також запустила український комерційний супутник EOS SAT-1. Це перший супутник власного сузір'я, яке створює компанія Макса Полякова EOSDA – глобальний постачальник аналітики супутникових зображень на основі штучного інтелекту.

За словами генерального директора EOSDA Артема Анісімова, цей запуск відкриє нові можливості супутникових технологій для сільськогосподарської галузі.

EOS SAT-1 призначений для щоденного дослідження 1 млн кв. км за допомогою 11 смуг світла. Він допоможе фермерам краще налаштувати догляд за культурами, зменшити викиди вуглецю, споживання енергії та води.

SpaceX вивела на орбіту два українські супутники

EOS SAT-1

Повний парк EOS SAT буде готовий приблизно у 2025 році та зможе оглядати 12 млн кв. км щодня. Сім супутників, створених Dragonfly Aerospace, мають на меті охопити 100% країн "з найбільшою площею сільськогосподарських і лісових угідь".

Нагадаємо, SpaceX створила Starshield: захищений варіант Starlink для армії та держструктур.

По материалам: Подробности