Житлові субсидії у 2023 році: скільки платитимуть

Наприкінці 2022 року в Україні змінилася система призначення житлових субсидій. Про це повідомляє пресслужба ПФУ.

Повноваження приймати заяви та виплачувати гроші отримав Пенсійний фонд.

Сума у бюджеті та розмір субсидії

У державному бюджеті на 2023 рік на житлові субсидії виділено 37,870 млрд гривень Це на 9,2% менше, ніж у 2022 році (41,708 млрд гривень).

При цьому в Мінсоцполітики очікують збільшення кількості отримувачів субсидій цього опалювального сезону. Це станеться через падіння доходів громадян.

Середній розмір субсидій на оплаті житлово-комунальних послуг під час опалювального сезону становитиме 1700-1800 гривень на місяць.

Хто призначає житлові субсидії

До 30 листопада 2022 року субсидії призначали структурні підрозділи з питань соціального захисту населення; починаючи з 1 грудня 2022 року – органи Пенсійного фонду України.

Куди звертатися за призначенням субсидії

З 1 грудня подати документи на призначення житлових субсидій та пільг до органів Пенсійного фонду України можна декількома способами, в залежності від того, який є зручнішим:

  • особисто, звернувшись до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України;
  • поштою, на адресу органу Фонду;
  • або online – через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України чи мобільний застосунок Пенсійний фонд.

Крім того, як і раніше, можна подавати документи на призначення субсидій до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг та через портал Дія.

Чи потрібно повторно звертатись за призначенням до ПФУ

Тим людям, яким субсидії були раніше призначені органами соціального захисту населення, повторно звертатися до органів Пенсійного фонду України не потрібно: призначені виплати будуть надходити до завершення опалювального періоду – того строку, на який органи соціального захисту населення призначили таку виплату.

Якщо у одержувачів виникли обставини, які впливають на розмір чи право на виплату призначеної субсидії, вони мають повідомити про це органи Пенсійного фонду України.

Які документи подаються при зверненні за субсидією

Для оформлення субсидії подається Заява про призначення та Декларація про доходи і витрати за встановленими формами, які потрібно заповнити та подати до уповноваженого органу.

При цьому оформити і подати їх можна як в паперовому, так і електронному вигляді.

У разі необхідності можуть надаватись додаткові документи та відомості, які впливають на визначення права на отримання виплат. Здебільшого, це стосується осіб, які проживають не за адресою, за якою прописані, або прописані не за адресою, за якою проживають.

Кому призначається житлова субсидія і на кого вона розраховується

Право на отримання житлової субсидії мають мешканці домогосподарств, які проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги. За призначенням житлової субсидії може звернутись будь-хто з членів домогосподарства, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку), на яке оформлюється житлова субсидія. Також за призначенням житлової субсидії можуть звернутись особи:

  • які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому, наприклад на підставі договору наймання (оренди) житла;
  • які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору наймання (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.
  • Якщо особа не зареєстрована у житловому приміщенні (будинку), але фактично у ньому проживає, склад домогосподарства декларується заявником під час звернення за призначенням житлової субсидії з додаванням до заяви відповідних документів, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства.

Житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства та не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.

На який термін призначається житлова субсидія

Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

  • на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

Якщо до складу домогосподарства входить особа, яка має право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, субсидія призначається з місяця, що настає за місяцем, в якому нараховано пільги, але не раніше місяця подання заяви.

Які доходи враховуються до сукупного доходу осіб для призначення житлових субсидій і за який період

Для розрахунку житлової субсидії середньомісячний сукупний дохід враховується:

  • за III і IV квартали попереднього календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону;
  • за I і II квартали поточного календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону;
  • за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, – у разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

По материалам: Подробности