itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
Чи будуть платити пенсію військовим пенсіонерам, якщо вони підуть служити

В Україні чимало військовослужбовців, котрі звільнилися у запас і отримували пенсію, через російське вторгнення повернулися до армії. Інформаційне агентство АрміяInform роз’яснило, яким чином буде нараховуватися пенсія цим військовим.

Виплата пенсій зберігається для мобілізованих військових пенсіонерів

Зазначається, що військовим пенсіонерам та особам, які отримують пенсію для військовослужбовців, у разі призову їх на службу під час часткової чи загальної мобілізації, на особливий період до ЗСУ, інших військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту, виплата пенсій на час такої служби не припиняється.

Як нараховується пенсія після звільнення

Відповідно до роз’яснення, яке оприлюднив Координаційний центр з надання правової допомоги, утворений Мін’юстом, після звільнення зі служби цих осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років від часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення.

Якщо новий розмір пенсії цих осіб буде нижчим за розмір, який вони отримували до повторного прийняття їх на службу, виплата пенсій здійснюється у розмірі, який вони отримували до призову або прийняття на службу у зв’язку з мобілізацією, на особливий період.

Такий порядок збереження, нарахування та виплати пенсій поширюється на пенсіонерів з-поміж військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію для військовослужбовців, прийнятих на службу на посади начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ до підрозділів патрульної служби міліції особливого призначення.

Як розраховують пенсію військовим пенсіонерам, яких повторно призвали

Пенсії обчислюються у відсотках від розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії у розмірах, установлених законодавством, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Зокрема, розрахунок пенсії залежить від стану здоров’я та стажу:

  • Кадровим військовослужбовцям та військовослужбовцям за контрактом, які мають вислугу 20 років і більше, встановлюється пенсія у розмірі 50% сум грошового забезпечення.
  • Військовослужбовцям, звільненим у відставку за віком або станом здоров’я – 55% відповідних сум грошового забезпечення. За кожний рік вислуги понад 20 років – 3% відповідних сум грошового забезпечення.
  • Військовим, які мають страховий стаж 25 років і більше, з яких не менше 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба, пенсія за страховий стаж 25 років – 50% і за кожний повний рік стажу понад 25 років – 1% відповідних сум грошового забезпечення.
  • Особам, які звільнилися зі служби у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України: за вислугу 20 років – 50% відповідних сум грошового забезпечення зі збільшенням цього розміру на 3% за кожний повний рік вислуги понад 20 років, але не більше ніж 65% відповідних сум грошового забезпечення.

Час проходження служби, упродовж якого військовослужбовці брали участь в АТО/операції Об’єднаних Сил, у бойових діях у воєнний час зараховується до вислуги років на пільгових умовах – один місяць служби за три.

Максимальний розмір пенсії не має перевищувати 70% відповідних сум грошового забезпечення військовослужбовця. Особам, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і віднесені в установленому законом порядку до категорії 1, розмір пенсії становить – 100% грошового забезпечення, до категорії 2 – 95%.

Яку максимальну пенсію може отримувати військовий

В Україні цього року максимальна пенсія військовослужбовця (якщо вона не змінена згідно із судовим рішенням) не може перевищувати 20 930 гривень.

Для всіх видів пенсій максимальний розмір (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Відповідно до закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства", індексація пенсій відтепер відбуватиметься щорічно 1 березня. 

Вона здійснюватиметься на загальних умовах для усіх пенсіонерів, не лише для тих, хто пішов на пенсію за загальним законом, але й для "спеціальних" пенсіонерів – військових, держслужбовців, науковців тощо.

По материалам: Подробности