itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
"Газпром" припиняє поставки газу до Польщі та Болгарії

Державна нафтогазова компанія Польщі PGNiG повідомила, що "Газпром" оголосив про повне призупинення поставок газу з 27 квітня. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті компанії

PGNiG отримала лист від "Газпрому" про повне призупинення поставок за ямальським контрактом.

"Газпром" зупинить постачання о 9:00 за київським часом 27 квітня через усі точки входу російського газу до Польщі.

У PGNiG заявили, що призупинення постачання порушує контракт, і компанія "зробить відповідні кроки для відновлення постачання природного газу".

Читайте також

Єврокомісія вирішила, що оплата в рублях за російський газ буде порушенням санкцій

"Газпром" також повідомив компанію Bulgargaz, що з 27 квітня припиняє постачання газу до Болгарії. Про це йдеться у заяві Міненерго Болгарії.

Офіційна Софія стверджує, що "запропонована російською стороною нова двоетапна процедура з оплати не відповідає чинному до кінця року договору і несе значні ризики для болгарської сторони, у тому числі проведення оплати без отримання газу від російської сторони".

Також стверджується, що болгарська сторона повністю виконала свої зобов'язання щодо оплати газу. Офіційний представник уряду Олена Бориславова повідомила, що ризику для енергобезпеки країни немає.

Ризики для енергетичної безпеки країни немає, ми були давно готові до подібного сценарію, прем'єр-міністру повідомлено про те, що відбувається.

23 березня президент росії володимир путін доручив перевести контракти в рублі для недружніх країн. Платити за російський газ вже відмовилися країни Євросоюзу та G7, а також Азербайджан.

На розрахунки за газ з Росії в рублях погодилися перейти Туреччина, Вірменія, Угорщина, Словаччина та Нігерія.

Нагадаємо, що Польща відмовилась платити за російський газ у рублях.

По материалам: Подробности