itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
У США провели другу в історії страту з використанням азоту

В американському штаті Алабама засудженого за вбивство трьох людей чоловіка стратили з використанням азоту. Це друге виконання вироку про смертну кару в світі за допомогою газу.

Смерть 59-річного Алана Юджина Міллера настала 26 вересня о 18:38 за місцевим часом (27 вересня о 2:38 за Києвом), повідомляє Associated Press. Агентство пише, що під час подачі газу у засудженого почалися судоми, які тривали майже дві хвилини.

Алана Юджина Міллера визнали винним у вбивстві трьох людей у ​​1999 році. У 2022 році смертний вирок вже намагалися виконати за допомогою ін'єкції, однак кат не зміг знайти вену для введення препарату.

Вперше смертну кару за допомогою азоту провели у січні у тому ж штаті Алабама. Кеннета Юджина Сміта засудили до найвищої міри покарання за вбивство на замовлення в 1988 році.

ООН та ЄС розкритикували використання нового методу страти, а також виступили проти ухвалення подібних вироків. Смертна кара за допомогою азоту дозволена в трьох штатах США — Алабамі, Оклахомі та Міссісіпі.

Нагадаємо, на початку 2023 року в штаті Міссурі здійснили першу в історії США страту трансгендерної жінки. Смертельну ін'єкцію ввели 49-річній Ембер Маклафін, засудженій за вбивство, скоєне в 2003 році. 

По материалам: Подробности