itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Про хід війни, наступ на Київ та "Майдан-3": Буданов дав велике інтервʼю (основні заяви)

Керівник воєнної розвідки Кирило Буданов розповів про ситуацію на фронті та тактику росіян, прогнози та очікування, політику та особисте. Про це він сказав в інтервʼю ВВС.

Його прогнози стосовно подальшого розвитку подій війни вже не такі оптимістичні, проте він впевнено стверджує, що Україна не програє у цьому конфлікті. "Армагеддон не наступить", – зазначає Буданов. Він також додає: "Ми завжди знаходимо вихід у критичний момент".

Про ситуацію на фронті

Буданов розповів, скільки ще, за даними української розвідки, у росіян є літаків Ту-22М3?

Ще є, але це перше збиття літака дальньої авіації в цій війні. І цілком зрозуміло, що Одесі буде трошки легше зараз, тому що літаки Ту-22М3 застосовували ракети Х-22, які, мабуть, найбільше принесли саме руйнувань по місту. Тому що ракета дуже швидка, потужна і особливо ніхто не міг перехопити. Це ще радянська розробка. Але в той же час точність не така вже велика і більшу кількість, скажімо так, цивільних будівель знищили саме ці ракети. 

"Тепер, цілком очевидно, вони будуть шукати нові рубежі, а в напрямку Одеси, в принципі, інших рубежів нема. Будуть застосовувати тільки наземні комплекси для ударів по Одесі та ракети з дальньої авіації та з моря. Х-22, я сподіваюся, більше не побачать", – додав він.

Про хід війни

Нас чекає досить важка, за нашою оцінкою, ситуація найближчим часом. Але вона не катастрофічна, це теж треба розуміти. Армагеддон не відбудеться, як багато хто зараз починає казати. Але проблеми з середини травня будуть.

Відповідаючи на питання інтерв'юера, Буданов пояснив, що мова йде про "все", а не лише про фронт чи внутрішньополітичну ситуацію. За словами керівника ГУР, ворог вдаватиметься до комплексного підходу проти України, але подробиці цього питання він не розкрив. 

Це комплексний підхід, тому що росіяни будуть використовувати комплексний підхід. Вони проводять комплексну операцію. Не будемо ми про це з вами довго розмовляти, але це важкий період буде. Середина травня, початок червня.

Про російських військових

Треба пам'ятати, що війна – це завжди шалений розвиток. У будь-якій країні світу війна давала завжди розвиток технологічний, індустріальний і тому подібне. Не дивлячись на те, що це шалені витрати та руйнування, але це завжди розвиток. Це відбувається з ними, це відбувається з нами, це теж треба розуміти.

"Хто міг на початку 2022-го року говорити, що на фронті будуть десятки тисяч дронів працювати? Це було навіть нереально уявити. Разом з тим, це вже нікого не дивує зараз", – додав Буданов.

Про переговори з росією

Буданов сказав, що завершити цю війну можна поверненням на кордони 1991 року.

Вона (війна) завершиться. Вона завершиться на цьому. Те, що у нас буде певний проміжок часу – можливо, великий. Напружена ситуація на кордонах після цього ? Буде. Але фактично війна завершиться.

"Навіть за цього ж військово-політичного керівництва в росії. Те, що будуть спроби щось зробити знову – так будуть. Це нормально. Це абсолютно нормально. росія хоче нас знищити, ми не хочемо, щоб нас знищували. У нас не сходяться, як то кажуть, забаганки, розумієте?", – додав він.

Про наступ на Київ

Коментуючи імовірний другий наступ на Київ, голова ГУР сказав:

Безпідставно. Сьогодні ситуація не змінилася, абсолютно. Станом на зараз – абсолютно немає загрози.

Про "Майдан-3"

За словами Буданова, операція "Майдан-3" досі триває і просувається.

Це питання, яке вже стосується державної таємниці. Вибачте, більше, ніж те, що було сказано, я вже не можу розповісти. Але ще раз вам кажу: росіяни над цим працюють.

Про Зеленського

Буданова запитали, чи може Зеленський привести Україну до перемоги?

Кирило Буданов: Він вже її веде, два з половиною роки як. Як і ви не раз казали цей вислів: західні експерти, внутрішні експерти казали, що все, зараз кінець. Але, як бачите, знову ж таки, ми сидимо один навпроти одного, розмовляємо, а він – президент.

Нагадаємо, раніше у ГУР спростували інформацію стосовно "наступу на Харків".

По материалам: Подробности