itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Україна домовляється про передачу двох батарей Patriot та однієї Samp-T - Кулеба

Україна веде "активні переговори" з союзниками щодо отримання двох батарей системи протиповітряної оборони Patriot та однієї – SAMP/T.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив в інтерв’ю Аллі Мазур, уривок з якого показали в телемарафоні "Єдині новини".

За словами глави МЗС, рішення про передачу батарей Patriot залежить від США, "тому що це американська система".

Ми достеменно знаємо, де що розташоване. Зараз уже йдуть активні переговори щодо двох батарей Patriot і одній батареї SAMP/T. І, в принципі, якби була зараз готовність країн, де вони розташовані, їх нам передати, то це було б питання тижня, і ми б їх отримали.

ЗРК SAMP-T, розроблений європейським консорціумом EUROSAM (у морському та наземному варіанті), має дальність ураження до 80 км. 

Система призначена для кругового захисту наземних об'єктів від масованого повітряного нападу з урахуванням можливості застосування противником безпілотників та створення радіоелектронних перешкод.

За даними La Repubblica, у розпорядженні Рима є п'ять батарей ЗРК SAMP-T, а також одна навчальна, якій бракує машини з пусковими установками. Кожний ЗРК SAMP-T оснащений 18 ракетами Aster-30.

Нагадаємо, що американська компанія Raytheon, яка виробляє зенітно-ракетні комплекси Patriot, пообіцяла що до кінця 2024 року Україна отримає п'ять додаткових систем Patriot.

Як працює ЗРК Patriot

Україна домовляється про передачу двох батарей Patriot та однієї Samp-T - Кулеба

Раніше Кулеба заявив, що Трипільська ТЕС уціліла б, якби Захід вчасно надав Patriot.

По материалам: Подробности