itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Китайський лідер Сі Цзіньпін відвідає Францію на початку травня

Лідер Китаю Сі Цзіньпін відвідає Париж на початку травня для зустрічі зі своїм французьким колегою Еммануелем Макроном. Ця подорож стане першою поїздкою Цзіньпіна до Європи після пандемії.

Про це повідомляє Politico.

Поїздка китайського лідера збігається з 60-ю річницею встановлення дипломатичних відносин між Парижем і Пекіном. Китай прагне відновити відносини з Європою, які були підірвані через "безмежне партнерство" Сі з російським лідером володимиром путіним під час війни проти України.

Однак настрій у Франції, ймовірно, буде інший порівняно з урочистостями, які супроводжували 50-річчя двосторонніх відносин між двома країнами. Це сказало джерело, знайоме з підготовкою до поїздки.

Поїздка, яка була запланована кілька місяців тому, буде уважно спостерігатися у Вашингтоні та європейських столицях. Канцлер Німеччини Олаф Шольц також відправиться до Китаю у квітні.

Офіційні джерела повідомили, що Китай намагається переконати Європу дозволити росії сісти за стіл майбутніх мирних переговорів, можливо, у Швейцарії. В іншому випадку Пекін погрожує бойкотувати такі зустрічі.

Цей посил було посилено під час туру китайського спецпосла Лі Хуея по Європі на початку цього місяця для обговорення майбутнього України. В офіційному повідомленні міністерства закордонних справ Китаю зазначається, що Лі пообіцяв "підтримати своєчасне скликання мирної конференції з рівною участю всіх сторін".

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що якщо йому телефонуватиме російський диктатор володимир путін, то готовий підняти слухавку. Можливо, це допоможе скоріше припинити агресію рф і встановити справедливий мир в Україні.

По материалам: Подробности