itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Ігоря Стрєлкова-Гіркіна засудили до чотирьох років колонії

Колишнього ватажка збройних російських формувань на Донбасі Ігоря "Стрєлкова" Гіркіна засудили до чотирьох років колонії загального режиму. Вирок йому виніс Московський міський суд.

Стрєлкова затримали у липні 2023 року. Його звинуватили в частині 2 статті 280 ККрф – "Публічні заклики до екстремізму з використанням інтернету".

Підставами для порушення справи стали дві публікації Стрєлкова у телеграм-каналі: у першому пості він допускав можливу здачу окупованого Криму Україні, а також прокоментував невиплати російським військовим фразою:

Граждане, так ведь за это расстреливать мало.

​Звинувачення просило призначити Стрєлкову чотири роки та 11 місяців колонії. Максимальне покарання за статтею – п'ять років позбавлення волі.

Пізніше адвокат Стрєлкова уточнив, що експертиза визнала лише один пост екстремістським – за ним і висунули остаточне звинувачення. Сам обвинувачений відмовлявся визнавати провину. Свій вирок прокоментував словами: "Служу Отечеству".

Колишній офіцер ФСБ Ігор Стрєлков-Гіркін став відомий у 2014 році після початку російської агресії на Донбасі. Під його керівництвом один з загонів розпочав збройну боротьбу проти української влади.

З 16 травня по 14 серпня 2014 року Стрєлков обіймав посаду "міністра оборони днр". В інтерв'ю він неодноразово заявляв, що саме він "натиснув спусковий гачок війни".

У листопаді 2022 року суд у Гаазі визнав Стрєлкова одним з винуватців збиття малайзійського Boeing 777 у Донецькій області у липні 2014 року. Його заочно засудили до довічного ув'язнення.

Стрєлков підтримував повномасштабне вторгнення в Україну, проте при цьому критикував російську армію та володимира путіна за недостатньо активні, на думку Стрєлкова, дії.

По материалам: Подробности