itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Єврокомісія перерахувала Україні ще 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги

Єврокомісія оголосила про виділення Україні чергового траншу у розмірі 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги  від ЄС на 2023 рік. Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

 

Єврокомісія перевела €1,5 млрд макрофінансової допомоги Україні. Обсяг нашої допомоги Україні сягнув €83 млрд. Ми продовжимо діяти на боці України і виділимо ще €50 млрд до 2027 року.

Макрофінансова допомога від ЄС надається на безпрецедентно пільгових умовах та спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету України, повідомили у Міністерстві фінансів. Глава Мінфіну Сергій Марченко зазначив:

Європейський союз є ключовим партнером України. Від початку повномасштабної війни Україна отримала 22,2 млрд євро прямої бюджетної підтримки від ЄС.  Вдячний колегам з ЄС за лідерство у підтримці України та своєчасну фінансову допомогу, що допомагає Уряду України стабільно та у повному обсязі забезпечувати фінансування видатків державного бюджету та підтримувати безперебійне функціонування фінансової системи.

Залучене грантове фінансування спрямовується на відшкодування видатків держбюджету, зокрема на виплати за окремими програмами державної соціальної допомоги (ВПО, особам з інвалідністю, малозабезпеченим сім’ям, виплати житлово-комунальних субсидій), виплати співробітникам ДСНС та  на оплату праці працівників державних органів та педагогічних установ. 

Виділення Україні макрофінансової допомоги узгодили у грудні 2022 року. У рамках програми Києву щомісяця спрямовують 1,5 млрд євро. Кошти надаються у вигляді пільгових кредитів, на погашення яких українська влада отримає 35 років, починаючи з 2033 року.

Нагадаємо, США зменшать розмір щомісячної бюджетної допомоги Україні з нинішніх $1,1 млрд до $825 млн.

По материалам: Подробности