Як у Бельгії оформити тимчасове житло і 750 євро виплат

Тимчасовий захист у ЄС для українців продовжили до березня 2024 року. В'їхати можна з будь-яким документом через сухопутний кордон.

Українці, які тікають від війни, у разі закордонного паспорта можуть надати будь-який інший документ, що посвідчує особу. Втім, без біометричного паспорта українцям дозволено в'їжджати лише через сухопутний кордон. А от через бельгійські аеропорти та морські порти вїзд дозволений лише із закордонним паспортом.

Також можна не турбуватися про сертифікат вакцинації від COVID-19 – обмеження у зв'язку з пандемією скасовані.

Якщо вирушати у Бельгію з домашніми тваринами, вони повинні мати чип, довідку про безпечний титр на сказ та ветпаспорт міжнародного зразка.

У день прибуття до країни українці можуть скористатися правом безкоштовного проїзду в мережі поїздів SNCB. Для цього необхідно пред'явити квиток DB "Helpukraine" або свій український паспорт, ID-картку, чи інше посвідчення особи.

Куди звертатися для оформлення захисту?

Федеральна міграційна служба створила Реєстраційний центр для громадян України у Брюсселі, за адресою:

  • 40 Place Victor Horta, 1060 Bruxelles;
  • з 8:30 до 16:00, крім суботи, неділі та святкових днів.

Якщо прибути у Бельгію, коли центр не працює, на залізничному вокзалі в Брюсселі знаходиться офіційний представник Червоного Хреста, який допоможе зареєструватися.

У центрі реєстрації видадуть універсальний квиток Fedasil Bulk Ticket, який дозволить безкоштовно переїхати до майбутнього місця мешкання у Бельгії.

Легально жити та працювати у Бельгії можна із додатком Annexe 15/Bijlage 15 (додаток 15) та дозволом на тимчасове проживання типу А:

  • Додаток 15 – це підтвердження про прибуття до країни і реєстрації у державному муніципалітеті. Видається на час очікування картки А. Оформити можна у Реєстраційному центрі для громадян України. Вартість – до 17 євро за людину. Його надсилають на вказану e-mail адресу протягом 2-5 днів з моменту подачі заяви.
  • Карту типу А видають у місцевих муніципалітетах Бельгії. Вартіть послуги – 17-25 євро за особу + вартість фото (5-7 євро). Оформлення займає від кількох тижнів до 2-3 місяців. На пошту приходить лист з пін-кодом до картки, після чого необхідно прийти до муніципалітету для активації та отримання карти А.

Дозвіл на тимчасове проживання в Бельгії типу А видається терміном на один рік. Він надає доступ до соціального захисту (медичне страхування, грошові виплати на утримання, навчання у школах, психологічна допомога).

Фінансова допомога українським біженцям

Українці, які отримали тимчасовий захист у Бельгії, можуть претендувати на грошову допомогу. Розмір виплат залежить від складу сім'ї.

Сума допомоги становить:

  • 1100 євро на людину, яка проживає самостійно;
  • члени родини будуть отримувати мінімально по 750 євро;
  • на кожну дитину від 100 до 200 євро.

Однак загальна сума виплати на місяць не може перевищувати 1560 євро на сім'ю.

Для оформлення заявки треба звернутися до найближчого центру соціального забезпечення OCMW/CPAS з паспортом та довідкою про оформлення захисту (карту А або довідка Annexe 15/ Bijlage 15).

По материалам: Подробности