itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Травми від війни: хто з цивільних може отримати допомогу

Громадяни України, які постраждали від військових дій росії на території України, а також родичі загиблих, можуть розраховувати на державну допомогу.

Про це йдеться в заяві українського омбудсмена Дмитра Лубінця.

Представник Верховної Ради України з прав людини наголосив на тому, що цивільна допомога, яку можуть отримати постраждалі, охоплює кілька аспектів, включаючи медичну, психологічну, професійну та соціальну допомогу. Зазначено, що Законом України "Про протимінну діяльність в Україні" визначено термін "постраждалі від вибухонебезпечних предметів особи".

Омбудсмен пояснив, що до цієї категорії належать особи:

  • які зазнали фізичних, психологічних чи фінансових травм від бойових дій,
  • ті люди, чиї права були порушені через вибухонебезпечні предмети,
  • члени сімей осіб, які загинули внаслідок цих подій.

Серед видів допомоги, які передбачено для постраждалих в Україні, є одноразова компенсація за шкоду здоров’ю та щорічне оздоровлення, безоплатна психологічна та медико-психологічна реабілітація.

Також відзначено, що діти постраждалих можуть отримувати позачергові відвідування дитячих садочків, а також державну соціальну допомогу у підвищеному розмірі, яка призначена дітям з інвалідністю до 18 років. Омбудсмен додав, що одноразова виплата залежить від групи інвалідності, яку встановлять постраждалій особі.

Нагадаємо, деякі категорії українців можуть отримати виплати від ООН у розмірі 10 800 гривень. 

По материалам: Подробности