itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Чи має Україна кошти на пенсії та допомогу: відповідь Мінсоцполітики

Виплата пенсій в Україні значною мірою покривається відрахуваннями працюючих громадян до Пенсійного фонду. На соціальні допомоги йдуть кошти міжнародних партерів.

Про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

"Якщо говорити про виплату пенсій, то ми орієнтуємося на наші внутрішні національні резерви і сплату єдиного соціального внеску, який зараз в принципі покриває видатки на наші пенсії за віком", – сказала вона.

За її словами, додатковий трансферт з бюджету для ПФУ потрібен, але цей ресурс також не залежить від міжнародної допомоги, а лише від платників податків, зокрема, військових, які сплачують ці кошти.

Коли ми говоримо про інші соціальні видатки, то вони залежать від міжнародної допомоги.

Вона відзначила, що наприкінці 2023 року Японія надала 1,2 млрд доларів, які підуть на допомоги найбільш уразливим категоріям протягом грудня минулого року та січня-лютого цього року.

Жолнович повідомила, що уряд має "запас коштів також у березні, які дозволять нам вчасно виконувати всі зобов’язання, незалежно від інших обставин".

Міністр сказала, що низка європейських країн, зокрема Велика Британія та країни Скандинавії задекларували фінансову підтримку Україні, яка надійде незалежно від пакету ЄС на 50 млрд євро.

Жолнович також розповіла, що Мінсоцполітики скоротило частину програм соціальної підтримки, зокрема, на санаторно-курортне лікування та закупівлю автомобілів.

Раніше ми писали, що згідно з прийнятим Верховною Радою бюджетом 9 листопада, українці, які мають статус інваліда, можуть очікувати зростання мінімальної пенсії по інвалідності у наступному 2024 році. Також зазначено, що особи, визнані непрацездатними, отримають соціальні виплати.

По материалам: Подробности