itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Тарифи на комунальні послуги у 2024 році: до чого готуватись українцям

Тарифи на комунальні послуги у 2024 році: до чого готуватись українцям
Марина Гаврильченко

У 2024 році в Україні завершиться термін обмежень на ціни на електроенергію та газ. Це означає, що вже в квітні уряд може прийняти рішення про підвищення цін. Тож чого чекати українцям у платіжках за комунальні послуги у новому році – у матеріалі "Подробиць".

За думкою голови спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка, у 2024 році в Україні спостерігатиметься підвищення тарифів на електроенергію для домогосподарств. Передбачається, що тарифи зростуть приблизно до 3,5 гривень. Щодо тарифів на електроенергію для бізнесу, вони постійно змінюються; наприклад, за 2023 рік вони зросли майже на 25%.

Також, за словами експерта, слід очікувати поступового зростання вартості обслуговування багатоквартирних будинків.

"Це відбувається постійно, за останній рік ця послуга подорожчала майже на 20%", – зазначив він.

Тарифи на вивезення твердих побутових відходів також зростатимуть. Рішення приймається на рівні місцевих рад.

"Оскільки ці послуги не прописані в законодавстві України, вони мають повне право на підвищення вартості такої послуги", – пояснив Попенко.

У той же час неясною залишається ситуація з тарифами на воду, хоча водоканали вже зараз знаходяться в скрутному становищі. Тому наразі точно прогнозувати, якими будуть тарифи на воду, неможливо.

Які тарифи не будуть зростати у 2024 році

Щодо тих послуг, які точно не подорожчають у наступному році, йдеться про теплопостачання, гарячу воду і транспортування газу.

"Щодо газу, цей опалювальний сезон пройдемо без здорожчання. Що буде далі, наразі невідомо. Хоча голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов наполягає на перегляді тарифів на газ та ухваленні рішення щодо їх підвищення", — пояснив голова спілки споживачів комунальних послуг України.

Водночас у Мінсоцполітики заявили, що допускають перегляд цін на комунальні послуги. При цьому буде надана підтримка тим громадянам, які відчують труднощі у сплаті за новими тарифами. На житлові субсидії планується виділити значно більше коштів, ніж це робилося у минулих роках – 50 мільярдів гривень.

Читайте також на які поїзди подорожчають квитки.

По материалам: Подробности