itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Українці можуть отримати штрафи на Новий рік до 34 тис. грн: подробиці

Під час воєнного стану в Україні заборонено використовувати феєрверки та іншу піротехніку, за їхнє порушення може бути накладено штраф у розмірі до 34 000 гривень.

Про це повідомляє аналітичне дослідження від Опендатабот.

За результатами аналізу, зафіксовано принаймні 21 випадок покарання за використання піротехніки з моменту початку повномасштабної агресії. Найбільше подібних рішень було прийнято в Києві, за ними слідують Дніпровщина та Одещина, а також Харківщина. Пік порушень відзначився у січні та серпні 2023 року.

Українці можуть отримати штрафи на Новий рік до 34 тис. грн: подробиці

Покарання за використання піротехніки під час війни може бути застосовано у формі штрафів, виправних робіт або позбавлення волі, залежно від конкретних обставин. Наприклад, у лютому 2023 року чоловіка в Одесі засудили до п'яти років і трьох місяців позбавлення волі за використання феєрверків, оскільки він вже мав "умовний термін". Якщо порушення відбулося в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, це вважатиметься обтяжливою обставиною, що може призвести до більш суворого покарання.

Штрафи за салюти під час війни в Україні:

  • Стаття 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності) – штраф від 17 000 до 34 000 гривень.
  • Стаття 182 КУпАП (порушення вимог щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил дотримання тиші в населених пунктах і громадських місцях) – штраф від 85 до 255 гривень, для посадовців та підприємств – від 255 до 510 гривень.
  • Стаття 195-6 КУпАП (порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів) – штраф від 1 020 до 1 700 гривень з конфіскацією піротехнічних засобів.
  • Стаття 296 КК України (хуліганство) – штраф від 17 000 до 34 000 гривень, арешт на термін до шести місяців, або обмеження волі на термін до п'яти років.

Нагадаємо, в першому читанні Верховна Рада України прийняла законопроєкт, що стосується адміністративної відповідальності за порушення комендантської години.

Правоохоронні органи пояснили, кого не будуть притягувати до відповідальності за ці порушення.

По материалам: Подробности