Бджоли не лише роблять мед, а й стимулюють багату уяву прибічників альтернативної медицини. Як тільки не використовують цих неймовірних комах. Деякі ентузіасти застосовують їх для лікування, а найбільш винахідливі — в процесі реабілітації.  

Цього разу мова про так звану апітерапію — напрям альтернативної медицини, який використовує продукти бджільництва. Зокрема, мед, пилок, прополіс, маточне молочко та бджолину отруту.

У профільній літературі цей метод з’являється приблизно в другій половині 20-го століття. Перш за все, йдеться про угорські та австрійські медичні публікації. Найяскравішими прибічниками апітерапії заведено вважати австрійського лікаря Філіпа Терча та його колегу — угорця Бека Бодогу. З-під пера першого вийшла стаття «Про особливий зв’язок між укусами бджіл і ревматизмом», з подачі другого з’явився термін «терапія бджолиною отрутою».  Втім, жодних наукових або клінічних доказів ефективності чи безпеки апітерапії немає. 

І хоча у США й досі існує асоціація апітерапевтів, яка активно випробовує різні методики лікування бджолами, жодних доказів ефективності цієї методики вони не наводять.

Бджоловжалювання, сон на вуликах із бджолами, масаж із медом, медові аплікації, вживання пилку і прополісу — методик застосування диво-комах незліченна кількість. Як і «показань» до самої процедури. 

Так звані «фахівці» рекомендують застосовувати апітерапію, зокрема, в таких випадках:

  • захворювання опорно-рухового апарату,
  • біль у м’язах чи суглобах,
  • проблеми з сечостатевою системою,
  • розсіяний склероз,
  • зниження імунних властивостей організму,
  • депресія та порушенням сну,
  • порушення кровообігу.

І хоча ефекту від практики «заклинателів бджіл» — нуль, побічних реакцій — безліч: від звичайної алергії до анафілактичного шоку та навіть смерті.

Особливо небезпечним дослідники вважають бджоловжалювання та заявляють про надзвичайно високу ймовірність появи побічних ефектів.

Враховуючи те, що досліджень, які б доводили ефективність будь-якого з методів апітерапії, не існує, її не слід застосовувати ні під час лікування, ні в момент надання послуг із реабілітації.  

Довіряйте лише перевіреним методам лікування й реабілітації. Активна, доказова, пацієнтоцентрична допомога мультидисциплінарних команд — єдиний доведений та ефективний метод відновлення функціонального стану людини. 

Нагадаємо, якісна та дієва реабілітація повністю покривається НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. 

Для проходження амбулаторної реабілітації вистачить електронного направлення від лікаря первинної ланки або лікуючого лікаря. 

Для проходження стаціонарного відновлення достатньо отримати електронне направлення від лікуючого лікаря. Також послуга доступна в разі переведення з одного медичного закладу чи клінічного підрозділу до іншого. 

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із процедурами від трьох годин на день. За двома напрямами та більше — понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу. 

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року. 

Источник: МОЗ