itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Блокада фур: які товари подорожчають або зникнуть з полиць

Блокада розпочалася за кілька тижнів до Чорної п'ятниці, коли бізнес очікував значних прибутків. Тепер під загрозою не лише ці прибутки, але й Різдво, коли в супермаркетах, торговельних центрах і в онлайн-продажах панує загальний ажіотаж.

Економіка вже понесла збитки на суму понад 400 мільйонів євро, як підрахувала Федерація роботодавців України, і за це розплачуватимуться звичайні громадяни. Деякі продукти можуть стати дефіцитними, ціни можуть зрости, а можливість різдвяних знижок може бути взагалі виключена.

"Подробиці" проаналізували, як вплине блокада українсько-польського кордону на наявність продуктів в супермаркетах та їхні цінники.

В статті використано матеріали BBC News Україна, УНІАН, Інтерфакс-Україна, Факти, РБК-Україна.

За висновками експерта в галузі економіки, члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, блокада з боку Польщі не матиме впливу на перелік соціально важливих продуктів харчування.

Все, що є в базовій продуктовій корзині, ми виробляємо самостійно в повному обсязі і навіть експортуємо. Я б не сказав, що подорожчає, вплине до якоїсь міри ситуація на екзотичні фрукти: їх стане менше. Наприклад, цитрусових менше привезуть. Менше буде мороженої риби. І цілком, можливо, менше буде солі, – сказав економіст.

Зазначимо, що прес-служба української мережі супермаркетів АТБ повідомила, що крім товарів з Польщі через блоковані пункти пропуску також надходять поставки товарів з країн Прибалтики, Німеччини, Голландії та Бельгії. Частка цих товарів у асортименті магазинів компанії є досить значущою.

Обмеження руху на польському кордоні призвело до черг на інших пунктах переходу Угорщини та Словаччини, збільшило терміни доставки продукції європейських виробників і підняло вартість автомобільного транспорту. Ці дії негативно впливають на наявність імпорту в роздрібних мережах, збільшують ризики дефіциту імпортозалежних категорій і ведуть до зростання вхідних та роздрібних цін, скорочення цінових акцій та пропозицій для українських споживачів, – розповіли у компанії.

Згідно з відомостями від АТБ, у їхніх торгових точках значна кількість товарів з Польщі доступна споживачам, зокрема, це стосується польського молока, заморожених овочів і фруктів, макаронних виробів, напоїв, алкоголю, а також мийних та косметичних засобів.

Однак, за висловами аналітика Світлани Литвин з Українського клубу аграрного бізнесу, навіть при наявності ризиків дефіциту окремих імпортних товарів, наразі немає суттєвих загроз для продовольчої безпеки країни на глобальному рівні. Це зумовлено тим, що Україна має можливість самостійного виробництва більшості продуктів харчування.

Блокада кордону з Польщею суттєво ускладнила постачання імпортних товарів з Європи. Перевага роздрібних мереж на українську продукцію допомагає зменшити ризики для споживача, але збільшує ймовірність зростання цін на ряд товарів.

Про це повідомили в торговельній мережі "КОЛО". Компанія акцентує на підтримці українського виробництва та продукції, але визнає, що деякі товари, такі як какао, кава, апельсини, сіль, в основному є імпортними.

На сьогоднішній день оцінка наших ризиків становить 25-30 млн грн на місяць, зокрема, в категоріях кондитерських виробів, алкоголю, сирів, цитрусових, – повідомила генеральний директор мережі "КОЛО" Марина Сергієнко.

У прес-службі "Епіцентру" повідомили, що вони продовжують здійснювати постачання через польські порти, зокрема Гданськ і Гдиню. Блокада кордону призвела до обмеження кількості товарів, які можна імпортувати на територію України, але власний імпорт у мережі "Епіцентр" залишається на відносно низькому рівні.

За словами заступника генерального директора "ЕКО Маркет" з логістики Наталії Краснікової, у деяких складах дистриб'юторів в Україні відзначається зниження залишків, і це прямо пов'язано із тим, що через бойкоти на пунктах пропуску на кордонах обробляються лише приблизно половина замовлень на доставку із Європи.

Вартість вітчизняних товарів має змінитися мінімально (за винятком тих товарів, де переважає частка імпортних складових). Усе це може призвести до перерозподілу ринку на користь українських компаній, чиї виробничі потужності розташовані в Україні, складові продуктів також виробляються тут, а самі підприємства мають достатній рівень виробництва, щоб закрити ніші, які раніше займав імпорт, – вважає Краснікова.

Заступник голови "Всеукраїнської аграрної ради" (ВАР) Денис Марчук нагадав, що близько 80% продуктів, які споживаються в Україні, це внутрішнє виробництво.

Що стосується імпорту, який може бути відсутній на полицях магазинів в Україні, то це може бути риба, яка частково імпортується, молочні продукти. Тобто якогось дефіциту ми не будемо спостерігати. Можливо, це може обмежитися показниками по червоній рибі, устриці, кальмари. Такі "заморські речі". Але наскільки це буде критично, зараз ще важко сказати, – додав експерт.

Блокада фур: які товари подорожчають або зникнуть з полиць

Раніше ми писали про те, що прогноз Rabobank наступного року передбачає деяке полегшення продовольчої інфляції, зокрема щодо цін на цукор, каву, кукурудзу та соєві боби.

Однак це полегшення може бути обмеженим через різноманітні фактори, такі як погодні умови та обмеження на експорт з росії.

По материалам: Подробности