Національна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу підбила підсумки роботи, де одним із ключових результатів роботи визначено сприяння в залученні понад 1 млрд доларів США безповоротної фінансової допомоги від Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією і спрямування цих коштів на заходи боротьби з соціально небезпечними хворобами в Україні. Ці та інші дані відображені у звіті за результатом понад 60 засідань, підготовленому в рамках спільного проєкту Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства охорони здоров України «Зміцнення Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні».

Як міжсекторальний орган з широким представництвом зацікавлених сторін Національна рада виконує роль координаційного механізму країни з виконання програм Глобального фонду, який станом на кінець 2023 року надав Україні понад 913 млн доларів США безповоротної фінансової допомоги для здійснення програм і заходів у сфері ВІЛ, ТБ, а також на стримування впливу COVID-19 на програми у цій сфері. 2023 року Національна рада подала до Глобального фонду Запит на фінансування на 2024–2026 роки на суму 165 млн доларів США, які були алоковані Україні. Таким чином станом на кінець 2026 роки Національною радою скоординовано та залучено понад 1 млрд доларів США безповоротної фінансової допомоги на протидію поширенню ВІЛ, туберкульозу та інших інфекційних хвороб. 

Чинна сьогодні програма Глобального фонду у період 2021–2023 роки на суму понад 135,8 млн доларів США включає ряд заходів, спрямованих на посилення системи виявлення та діагностики нових випадків ВІЛ-інфекції та туберкульозу, а також посилення взаємодії чинних систем та їх інтеграцію в реформування охорони здоров’я України.

Виконавці програм Глобального фонду в Україні – основні реципієнти або розпорядники коштів, яких визначає та затверджує Національна рада. На поточний період та на 2024–2026 роки виконавцями програм визначені: Державна установа «Центр громадського здоров’я МОЗ України», міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я» та БО «100 відсотків життя». 

Нагадаємо, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.07 № 926 утворена та діє Національна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу як консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України. На сьогодні склад Нацради характеризується широким полісекторальним представництвом, що сприяє більшому охопленню питань, опрацюванню матеріалів та пропозицій, представлених громадськістю та представниками пацієнтських та інших спільнот. Так, до складу Національної ради входять 40 осіб, які представляють Міністерство охорони здоров’я України, Міністерство соціальної політики України, Міністерство молоді та спорту України та інші зацікавлені органи виконавчої влади. Також до складу Національної ради входять Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, народний депутат України, представники ООН та Агентства США з міжнародного розвитку, федерації роботодавців, профспілок, асоціації органів самоврядування, Ради церков і релігійних організацій, Академії медичних наук України, а також організацій громадянського суспільства, які представляють інтереси провайдерів послуг та різних ключових груп.

 

Довідково:

Національна рада як консультативно-дорадчий орган Уряду України, який очолює Міністр охорони здоров’я України, забезпечує:

  • підготовку пропозицій щодо визначення пріоритетів та забезпечення реалізації державної політики з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу та консолідованого використання коштів у цій сфері; 
  • сприяння узгодженій міжвідомчій та міжсекторальній взаємодії для забезпечення реалізації на державному рівні проєктів з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, у тому числі грантів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (далі – Глобальний фонд);
  • проведення моніторингу виконання програм та здійснення заходів з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу;
  • участь у розробленні проєктів нормативно-правових актів, програм та заходів з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу;
  • інформування Кабінету Міністрів України та громадськості про результати здійснення заходів з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

 

Источник: МОЗ