Ще 17 років тому, у 2006 році, розпочалася співпраця українського закладу медичної освіти з Каролінським Інститутом (Швеція) – одним із найбільших і найпрестижніших університетів Європи і світу. Першим партнером провідного європейського закладу вищої освіти став Національний медичний університет імені О. О. Богомольця. 10 років по тому започатковано партнерство і з Національним університетом охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика. Про це йшлося на конференції «Підтримка відновлення та розвитку охорони здоров’я в Україні», що відбулася 1 грудня за підтримки уряду Швеції. Під час заходу були представлені потреби України на період до 2027 року щодо посилення системи охорони здоров’я. 

За час кооперації заклади вищої медичної освіти спільно підготували 7 докторів філософії (PhD), які успішно захистили свої наукові роботи у Каролінському Інституті. Співкерівниками кожної були професори з українських університетів. Серед напрямів, за якими велася наукова робота, – хірургія, епідеміологія, акушерство і гінекологія, пластична хірургія, стоматологія і педіатрія.  

Крім того, у межах співпраці для молодих вчених та їхніх керівників з усієї України проведено серію тренінгів із підготовки грантів, біоетики, комунікацій, наукових публікацій, антибіотикорезистентності тощо; розроблений цикл тематичного удосконалення для наукових керівників студентів, що здобуватимуть науковий ступінь доктора філософії. 

За співавторства професорів зі США та Швеції видано перший в Україні підручник з громадського здоров’я. Також у 2011 році був надрукований навчальний посібник «Етика наукових досліджень».

Співпраця продовжується і попри повномасштабну війну – тепер із урахуванням нових викликів та загроз. Під час конференції представники Швеції висловили захоплення тим, як Україна долає виклики війни. 

Серед планів співпраці на найближчі роки – розроблення спільних освітніх програм за найбільш необхідними напрямами (психічне здоров’я, лікування онкопацієнтів, екстрена медична допомога та цифровізація). Проведення спільних тренінгів для клініцистів та викладачів медичних ЗВО. Експертів Каролінського Інституту планують долучати також до проєкту з запровадження в Україні лікарської резидентури – післядипломної спеціалізованої підготовки лікарів, яка діє в країнах ЄС,  а також проєктування та роботи університетських клінік.

Запланована також низка спільних наукових проєктів на основі грантового фінансування, підготовка PhD-студентів, доступ до баз даних наукових публікацій та новітнього наукового контенту тощо.

Україна, своєю чергою, готова ділитися набутим досвідом реагування на надзвичайні події, такі як війна, адже наш досвід є унікальним – жодна країна Європи його не має.

У вересні 2023 р. спеціалісти Національного університету охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика та Каролінського інституту розробили і подали до Шведського інституту спільну грантову заявку «Підтримка аспірантів як важливий елемент зміцнення системи охорони здоров'я на деокупованих територіях України» (Supporting PhD students as a significant element of strengthening the health system in deoccupied territories in Ukraine). Кілька днів тому проєкт здобув грантове фінансування. Він стане першим кроком запровадження чергового етапу посилення системи охорони здоров’я.

 

Источник: МОЗ