У рамках реформи бюро судово-медичної експертизи мають перейти з комунальної у державну власність. Йдеться про передачу майнових комплексів служби СМЕ в управління МОЗ. Завершення реорганізації судово-медичної експертизи запланована до кінця року.

Наразі вже відбувається процес переведення регіональних бюро судмедекспертизи із комунальної форми власності до державної. Рішенням уряду три бюро судово-медичної експертизи у Вінницькій, Миколаївській та Сумській областях передано у державну власність із віднесенням їх до сфери управління МОЗ.

Найближчим часом також будуть утворені відповідні комісії з питань передачі вказаних цілісних майнових комплексів та завершено процес їх передачі в державну власність.

«Численні жертви як серед військових, так і серед цивільних — такі реалії повномасштабної війни. Величезна кількість зниклих безвісти. Перед судмедекспертами постають нові виклики: жертв необхідно ідентифікувати, випадки воєнних злочинів повинні бути належно задокументовані для забезпечення подальших розслідувань в національних та міжнародних судах і трибуналах. Без єдиної централізованої системи це зробити вкрай складно. Це одна з основних причин, чому МОЗ ініціювало реорганізацію судово-медичної служби. В оновленому вигляді вона запрацює вже з 1 січня 2024 року. Буде створено централізовану мережу судово-медичних установ у сфері управління МОЗ України», —  зазначив міністр Віктор Ляшко. 

При цьому буде збережено кадровий склад: працівники нинішніх бюро судмедекспертизи, будуть прийняті на відповідні посади до новостворених державних установ.

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло про підписання меморандуму про співпрацю в галузі судової медицини та судової експертизи з Міжнародною комісією з питань зниклих безвісти. Йдеться про розробку стандартних операційних процедур судової експертизи на основі міжнародних стандартів. 

Источник: МОЗ