Горе відлякує, і ми не завжди знаємо, як поводитися з тими, хто переживає втрату, хочемо допомогти, але боїмося зашкодити. Раніше МОЗ вже писало про те, як дорослим говорити з дитиною про смерть близького та як допомогти їй впоратися з горем. У цьому процесі також дуже важливою є підтримка однолітків. 

Тож зібрали поради, як діти можуть підтримати друга чи подругу, в яких померла рідна людина.

Перше, про що слід пам’ятати, – новина про горе друга чи подруги може травмувати також і вашу дитину, адже вона природно наштовхує на думки, що й у вашій родині може статися щось подібне. Тому якщо дитина дізнається про те, що сталося, від вас, важливо обережно підбирати слова.

Дитяча та сімейна психологиня Світлана Ройз радить уникати слова «твій (друг)», «твоя (подруга)», коли ви говорите про втрату, щоб дитина не проєктувала ситуацію на себе. Розкажіть, в кого померла близька людина, та поясніть, що їм зараз важко і їм знадобиться допомога.

Можна сказати дитині, що не треба боятися, що чуже горе, якось відобразиться на ній. Навпаки, якщо вона спробує поговорити та допомогти, то їй самій стане краще.

Запитайте дитину, чи знає вона, що можна сказати, щоб підтримати після втрати. Вислухайте відповіді та підтримайте коректні. Можна запропонувати свої варіанти:

– «Я знаю, що сталося, і мені дуже шкода».

– «Я не знаю, як підібрати слова, щоб підтримати тебе».  

– «Ми всі завжди будемо пам’ятати твого батька/твою матір. Якщо ти захочеш щось зробити в його пам’ять, я тобі допоможу».

Поясніть, чого не можна казати подрузі чи другу, які пережили втрату: «не плач», «не переживай», «все буде добре», «зате в тебе залишилася мама/тато», «зате ти живий».

Якщо ваша дитина хоче обійняти подругу чи друга, щоб заспокоїти чи таким чином висловити свою підтримку, то обов’язково потрібно спитати дозволу.

Розкажіть, що подрузі чи другу, в яких хтось помер, зараз дуже важко, що їм складно розібратися зі своїми емоціями, що вони можуть відчувати смуток, злість, відчай, роздратування і поводитися не так, як ви звикли: «Якщо друг чи подруга злиться, це не означає, що ти чимось завинив перед ним. Це нормально. Треба спробувати це зрозуміти».

Але! Якщо з вашою дитиною почали поводитися грубо, то потрібно коректно означити свої кордони і пояснити, що така поведінка – це боляче, неприємно, що «зі мною так не можна».

Так само слід пам’ятати, що якщо людина, яка переживає втрату, сміється і має хороший настрій – це чудово, але це не означає, що вона все вже пережила, тепер все добре і вона не відчуватиме смутку та болі.

Попередьте дітей, що не варто ставити зайвих запитань, бо вони можуть ранити. Але якщо друг чи подруга захочуть виговоритися, то дуже важливо вислухати їх. Також можна спитати в друга чи подруги, чим ви можете допомогти.

Не потрібно нав’язувати свою компанію тому, хто переживає втрату, якщо ця людина хоче побути на самоті. Водночас не можна ігнорувати цю людину. 

Не треба стишувати голос чи припиняти розмову, коли входить людина, яка пережила втрату. Їй це може бути неприємно.

Варто запропонувати дитині, що переживає горе, приєднатися до якоїсь активності. Якщо дитина відмовилася, то краще не вмовляти, а сказати, що коли вона захоче долучитися до гри, то ви її чекатимете.

Поясніть, що у горі важливо просто бути поруч, щоб ваш друг чи подруга знали, що ви у неї є і що вона може розраховувати на вашу увагу, дружбу і допомогу.

Матеріал підготовлено в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олени Зеленської.

 

Источник: МОЗ