Перша леді України Олена Зеленська провела відеорозмову з першою леді Республіки Польща Агатою Корнгаузер-Дудою і подякувала колезі за надзвичайно активну допомогу Україні, зокрема у наданні тренінгів для медиків і рятувальників.  .

Крім того, у межах міжнародного медичного партнерства наші медики мають змогу підвищувати свій рівень професійної підготовки, обмінюватися досвідом зі своїми закордонними колегами та переймати найкращі світові практики. Зокрема, такі навчання й стажування регулярно впроваджуються завдяки надійному партнеру України – Республіці Польща. 

Так, у вересні розпочалася ще одна важлива українсько-польська програма – з порятунку життя та медицини бою. Колег з України навчають інструктори санітарної авіаційної служби та кафедри екстреної медичної допомоги Варшавського медичного університету. Також нещодавно 39 українських реабілітологів, анестезіологів, фізіотерапевтів пройшли стажування в Східнопольському центрі лікування опіків і реконструктивної хірургії. Крім того, 49 українських лікарів екстреної медицини пройшли навчання в складі польських аеробригад на гелікоптерах у межах програми «Helicopter emergency medical services» (HEMS). А 100 наших реабілітологів, психологів та психіатрів стажувалися з терапії воєнних розладів на базі Військово-медичного інституту Національного науково-дослідного інституту у Варшаві.

Ці проєкти стали можливими завдяки сприянню першої леді Республіки Польща Агати Корнгаузер-Дуди. Вона не лише займалася організацією навчальних заходів, але й особисто відвідувала українських медиків із дружніми візитами.

Олена Зеленська подякувала колезі за її підтримку і за те, що внаслідок цього навчання українці, які постраждали від російської агресії, отримають ефективнішу допомогу.

«Особливо важливий результат нашої спільної роботи: під патронатом Саміту вперше відбувся сателітний саміт міністрів охорони здоров’я різних країн і започатковано унікальний проєкт: Міжнародне медичне партнерство, у межах якого укладено 25 меморандумів про співпрацю між медичними закладами України й інших країн. Це дасть змогу швидше та ефективніше рятувати людські життя, які в Україні щодня під особливою загрозою через російську агресію. Це слугуватиме підтримці й посиленню медичної системи України, яка вже другий рік відчуває величезне навантаження та зазнає випробування війною. Але ці меморандуми – річ двостороння. Ми прагнемо не лише брати, але й давати. Фахівці із закордонних клінік отримають можливість запозичити в українських колег досвід порятунку життя в екстремальних умовах. Усі учасники зможуть проводити спільні операції, дослідження та навчання», – сказала дружина Президента України.

Нагадаємо, Україна планує розширення проєкту міжнародного медичного партнерства.

Источник: МОЗ