З початку жовтня в Україні захворіло 409 170 українців на ГРВІ — це застуди, грип та COVID-19. За останній тиждень (з 16 по 22 жовтня) зареєстровано 146 807 випадків, із них 85 207 — діти віком до 17 років.

Найбільше хворих — у Тернопільській, Житомирській, Івано-Франківській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Черкаській та Чернівецькій областях. Найменше випадків захворювання зареєстровано у Запорізькій, Херсонській та Донецькій областях. 

Протягом минулого тижня 3 866 людей по Україні потрапили до лікарень з захворюваннями на застуду, грип та COVID-19. Серед пацієнтів, які потребували госпіталізації, 49 % — діти віком до 17 років. Загалом зареєстровано 7 655 випадків COVID-19, 22 з них — летальні (серед людей старше 30 років). Летальних випадків внаслідок грипу — не зареєстровано. Грип штаму А виявили в Івано-Франківській області. В 4 областях та Києві (Кіровоградській, Львівській, Чернівецькій, Харківській областях) циркулює грип типу В, який легше переноситься. 

Інфекцію дихальних шляхів можуть викликати понад 200 вірусів, але саме вірус грипу часто призводить до серйозних ускладнень. Збудник грипу досить мінливий, здатний до значних мутацій. Тому вакцинуватися проти грипу медики рекомендують щосезону. Вакцина проти грипу доступна в аптеках. З початку жовтня майже 23 тисячі українців вже зробили щеплення. 

Нагадаємо, вакцинація проти COVID-19 залишається безоплатною для кожного українця. Вакцинуватися можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують вакцини Janssen (виробник Johnson&Johnson) та Comirnaty (виробник Pfizer).

 

Источник: МОЗ