itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Звільнення Криму: Зеленський назвав чотири найбільші досягнення

Незважаючи на те, що війська України ще не змогли повернути Крим, який був окупований росією, під український контроль, Збройні сили України вже досягли значних результатів у роботі на визволення півострова.

Президент України Володимир Зеленський зробив це оголошення під час відеозвернення на саміті Кримської платформи.

Могло виникнути враження, що Крим нібито "упокорений". І зараз ці ілюзії тануть. Я просто нагадую наші результати.

Першим важливим досягненням є те, що російський військовий флот більше не може ефективно діяти у західній частині Чорного моря та поступово відходить з Криму.

І це історичне досягнення. Нещодавно російський керівник був змушений заявити про створення нової бази Чорноморського флоту. Вірніше для його залишків на окупованій території Грузії. Тобто в південно-східній частині моря, максимально далеко від українських ракет і морських дронів. Але ми їх всюди дістанемо.

Другим значущим досягненням ЗСУ є відсутність безпекової бази та надійного логістичного маршруту для російських терористів в Криму та на окупованих частинах Чорноморського та Азовського узбережжя.

Станом на зараз ми ще не досягли повного вогневого контролю над Кримом та прилеглими водами. Але це буде. Це питання часу.

Третім важливим результатом є зростаюча відкритість проукраїнських настроїв в Криму, навіть при збережені контролю росією над територією.

Так само як і в інших окупованих районах країни люди в Криму усвідомлюють, що росія звідти піде та чекають на Україну. Ми чітко бачимо, що в Криму в нас є багато союзників.

Четвертим вагомим досягненням є відновлення Україною ролі Чорного моря як безпекової артерії, яка має важливе значення для забезпечення глобальної продовольчої стабільності.

Без нашого аграрного експорту зернова криза на ринку продовольства та соціальний хаос стають загрозою для десятків різних націй на просторі від західного узбережжя Африки до Бангладеш, до Індонезії. Це наріжний камінь, коли зникає український сектор продовольства. Руйнується весь глобальний продовольчий ринок.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готує новий саміт Кримської платформи. Він відбудеться в Чехії.

Нагадаємо, сума збитків довкіллю від російської агресії торік сягала майже $26 млрд, а на сьогодні вона зросла вдвічі – до $55 млрд, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

По материалам: Подробности