itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
"У якому світі ви живете?": в Ізраїлі різко розкритикували генсека ООН

Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що напад терористів ХАМАС на Ізраїль став "наслідком окупації". В Тель-Авіві на такі слова генсека відповіли різкою критикою.

Сьогодні в Нью-Йорку проходить засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Ізраїлі. Під час свого виступу на засіданні генсек ООН сказав, що напад терористів був нібито наслідком ізраїльської окупації, будівництва поселень, економічної блокади та руйнування будинків.

Гутерреш також звинуватив Ізраїль у порушенні норм міжнародного права під час в рамках спецоперації у відповідь на напад бойовиків ХАМАС та закликав до припинення вогню.

"Я глибоко стурбований явними порушеннями міжнародного гуманітарного права, які ми спостерігаємо в Газі. Дозвольте мені пояснити: жодна зі сторін збройного конфлікту не стоїть вище міжнародного гуманітарного права", – сказав він.

Водночас генсек ООН засудив "страшний та безпрецедентний теракт", який вчинили бойовики ХАМАС 7 жовтня в Ізраїлі, та наголосив, що ніщо не може виправдати вбивства та викрадення мирних громадян.

У відповідь на такі слова Гутерреша постійний представник Ізраїлю в ООН Гілад Ердан заявив, що генсек ООН "відірваний від реальності", а його заява – виправдання терору. Крім того, він закликав Гутерреша подати у відставку.

На заяву генсека ООН відреагував і міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен.

"Пане генеральний секретар, в якому світі ви живете? Безумовно, це не наш світ", – сказав Коен на спеціальному засіданні Радбезу ООН.

Ізраїльський міністр також повідомив на своїй сторінці у Twitter, що скасував заплановану зустріч з Гутеррешем.

По материалам: Подробности