37 770 доз вакцин Comirnaty (виробник — Pfizer), призначених для дорослих та дітей віком від 5 до 12 років, розподілені до обласних центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ). Спеціалісти центрів забезпечують зберігання та транспортування вакцин до медзакладів із дотриманням вимог «холодового ланцюга». Щеплення залишаються безоплатними для кожного українця. Зробити його можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря.

«З початку жовтня в країні спостерігається характерне збільшення кількості хворих на гострі респіраторно-вірусні інфекції, грип та COVID-19. За останні 2 тижні понад 6 тисяч українців потрапили до лікарень, зареєстровано 52 летальні випадки від COVID-19 серед населення старше 30 років. Зараз на рівні країни у кожному регіоні є безоплатна вакцина проти коронавірусу, тому зробити щеплення особливо важливо людям, які входять до груп ризику – з ослабленим імунітетом чи супутніми захворюваннями, старшим за 60 років. Вакцинація дозволяє посилити імунітет та захиститися від важкого перебігу хвороби та смерті внаслідок ускладнень», – розповів Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України. 

Для безоплатних щеплень в Україні є понад 5 млн доз вакцини  трьох виробників: вакцина Janssen від Johnson&Johnson, вакцина Comirnaty від Pfizer, вакцина CoronaVac від Sinovac Biotech). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник Pfizer – вакцина Comirnaty для дітей).

Наразі в країні 16 422 034 українці отримали одну дозу вакцини проти COVID-19, 15 540 771 має два щеплення. Лише 3 267 536 людей отримали бустерне щеплення та завершили курс з первинної вакцинації, необхідний для формування імунітету проти коронавірусної інфекції. 

Нагадаємо, загальний рекомендований курс з первинної вакцинації проти COVID-19 та першого бустера – три щеплення. Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Для групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 рекомендовано отримати додатковий бустер, якщо минуло понад 6 місяців від попереднього бустера. Потребу у додатковому бустерному щепленні визначає лікар з огляд на стан пацієнта та епідеміологічну ситуацію в країні.

Источник: МОЗ