В Україні через завершення карантинних обмежень використання та наявність COVID-сертифіката не є обов’язковими. 

Водночас це не скасовує важливість вакцинації проти COVID-19, яка залишається рекомендованою. Особливо людям із груп ризику: старшим за 60 років; тим, хто має серйозні супутні хвороби; особам, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби.

Для імуноскомпрометованих пацієнтів (наприклад, онкохворих) у певних медичних випадках може бути введена додаткова доза для посилення імунної відповіді організму. Для встановлення тривалішого імунного захисту проти COVID-19 організму рекомендовано отримати ревакцинальні (бустерні) дози.

Загальний рекомендований курс з первинної вакцинації та першого бустера —  3 щеплення. Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Для групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 рекомендовано отримати додатковий бустер, якщо минуло понад 6 місяців від попереднього. Потребу у додатковому бустерному щепленні визначає лікар з огляду на стан пацієнта та епідеміологічну ситуацію в країні. 

МОЗ попереджає, що COVID-19 все ще залишається небезпечною інфекцією, тому наразі у випадку планової госпіталізації за умови наявності клінічних ознак ГРВІ необхідно проводити попереднє скринінгове обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів на визначення антигену SARS-CoV-2 та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА.

Так, зараз тести на COVID-19 включені в обсяг послуг, які покриваються коштом держави. Безоплатний тест можна зробити під час звернення у звʼязку з невідкладним станом або за направленням сімейного чи лікуючого лікаря.

Кожна держава ухвалює самостійні рішення про запровадження чи скасування карантинних обмежень стосовно різних інфекційних хвороб, тож COVID-сертифікати можуть знадобитися мандрівникам. Українці, яким необхідно отримати «додатковий бустер», наприклад, для поїздки у країни, де є вимоги мати додаткове щеплення, або ті, хто виявили бажання отримати додатковий бустер, можуть зробити щеплення після консультації з сімейним лікарем в амбулаторії чи у пункті щеплення.

Нагадаємо, тепер COVID-сертифікати використовуються в межах Глобальної мережі цифрових документів охорони здоровʼя ВООЗ, яка включає в себе і Довірчу мережу охорони здоровʼя ЄС.

Щоби отримати СОVID-сертифікат в Україні, достатньо після вакцинації (тесту, одужання) авторизуватись у застосунку або на порталі державних послуг «Дія» та подати відповідний запит. Документ зʼявиться у Дії через короткий час, якщо дані про вакцинацію вже внесені до електронної системи охорони здоровʼя.

Загалом українці згенерували 12,2 млн COVID-сертифікатів у Дії.

Источник: МОЗ