Щорічно з 1 червня до 1 жовтня в Україні проводиться посилений епідеміологічний  нагляд за холерою. За цей період на холеру обстежено 12 604 людей із гострою кишковою інфекцією, спалахів холери не виявлено. 

«Зараз у світі спостерігається сплеск захворюваності на холеру. За останніми звітами ВООЗ, 24 країни наразі повідомляють про активні спалахи. За 2022 рік кількість зареєстрованих випадків, більш ніж удвічі перевищила кількість випадків у 2021. Тому як глобально, так і на рівні країни, ми забезпечуємо безперервний епідеміологічний нагляд за холерою впродовж року. Для цього центри контролю та профілактики хвороб оснащені спеціалізованим лабораторним обладнанням та реагентами. В сезон підвищеного ризику, з червня по жовтень, спеціалісти посилюють нагляд за холерою. Цього сезону підозри на холеру фіксували у Запорізькій та Чернігівській областях. Швидкі тести показували позитивні результати, але під час епідемічного розслідування та розширених лабораторних досліджень діагноз “холера” було знято», — повідомив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Окрім обстеження хворих з підозрою на холеру, фахівці ЦКПХ проводять також дослідження зразків довкілля. Зокрема, проводиться моніторинг води зі стічних вод, прісної та морської води. За період епідемічного сезону було проведено 11 073 досліджень таких проб. 

На рівні кожної області центри контролю та профілактики хвороб проводять заходи щодо недопущення виникнення та розповсюдження холери: реалізуються комплексні та оперативні плани заходів, визначено медзаклади для госпіталізації пацієнтів з підозрою на холеру, працюють оперативні протиепідемічні та дезінфекційні бригади. Аналіз стану захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) на рівні кожного регіону проводиться щотижня. 

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше у разі вживання забрудненої води, овочів, фруктів, під час купання у відкритих водоймах, а також через їжу і побутові контакти. Без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті.

Нагадаємо, цього року додатково посилене спостереження за холерою було розгорнуто на території постраждалих внаслідок підриву Каховської ГЕС областей. Було обстежено 3 334 особи із гострою кишковою інфекцією та досліджено 2 443 проби із об’єктів довкілля. Збудника холери не виявлено.

Источник: МОЗ