Евакуаційні рейси організовано у межах тісної співпраці МОЗ з міжнародними партнерами, зокрема Єврокомісією, ВООЗ, урядом Польщі та інших країн. 

Крім того, завдяки партнерству МОЗ з КНП «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» (Львів), БФ «Таблеточки» та St. Jude Children's Research Hospital у межах реалізації програми SAFER Ukraine, вдається евакуювати українських дітей з онкологічними та онкогематологічними хворобами на лікування до США, Канади та європейських країн.

Загалом завдяки співпраці вже вдалося направити на лікування та/або реабілітацію за кордон майже 4 тисячі українців, серед яких понад 1300 – це діти з онкологічними захворюваннями, травмами та хронічними захворюваннями. 

Відповідно до критеріїв, евакуйованими на лікування до закордонних клінік можуть бути діти і дорослі зі складними мінно-вибуховими пораненнями та опіковими травмами, онкологічною патологією, а також захворюваннями, які потребують комплексного спеціалізованого лікування, якщо його доступність наразі значно обмежена. 

Саме відповідність критеріям направлення за кордон для лікування під час дії воєнного стану підтверджується формою первинної облікової документації № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого», заповненою лікарем закладу охорони здоров’я, який здійснює координацію направлення для лікування за кордон.

Також нагадуємо, що на сьогодні громадяни України можуть скористатися кількома маршрутами медичної евакуації на лікування за кордон, зокрема, через:  

  • обласний департамент охорони здоров’я; 
  • подання особистої заявки через сайт МОЗ.

Крім того, евакуація за кордон поранених військовослужбовців здійснюється через командування Медичних сил України. Більше інформації можна отримати на сайті: https://navigator.pryncyp.com/stage-4.

Більш детально ознайомитися з програмою медичної евакуації можна за посиланням. 

Источник: МОЗ