Кількість українців із опіковою травмою невпинно росте. Мова, як про героїв, що боронять нашу землю у полум’ї війни, так і про цивільних, які потерпають від регулярних ракетних обстрілів рф. В контексті активних бойових дій, неабиякої актуальності набуло питання медичної та реабілітаційної допомоги пацієнтам із опіковою травмою. 

Лікування при важких опіках, в першу чергу, передбачає хірургічне втручання. Для порятунку пацієнтів проводять видалення некротизованих тканин та застосовують різні методи відновлення шкірного покриву. Медичну допомогу поєднують із тривалим, складним та довгим процесом комплексного відновлення людини. 

«Затверджений МОЗ стандарт медичної допомоги при опіках гарантує, що незалежно від медзакладу пацієнт отримає належне лікування. Його мета – дати єдиний алгоритм для всіх відділень і центрів, які працюють із відповідною травмою. Такий підхід зменшить кількість помилок та поліпшить якість і ефективність допомоги. Це, в свою чергу, дасть можливість врятувати якомога більше життів пацієнтів із великою площею опікового ураження, — сказав міністр Віктор Ляшко. — Основою стандарту стали протоколи та настанови провідних країн світу з прогресивною медичною системою. Оскільки цей документ, в першу чергу, ґрунтується на досвіді Європи й Північної Америки, українці з опіковою травмою отримуватимуть медичну допомогу та лікування на світовому рівні». 

Документ вперше впроваджує обовʼязкове надання реабілітаційної допомоги ще під час лікування. Це підвищує шанси пацієнтів на повернення до  повноцінного життя. І хоча в низці випадків не йдеться про повне відновлення навичок і функцій, фахівці з реабілітації мають зробити все від них залежне задля того, щоби пацієнт відновив здатність до самообслуговування, спроможність повноцінно працювати й відпочивати. Водночас якісна реабілітаційна допомога відіграє надзвичайно важливу роль у менеджменті утворення рубців і зменшенні набряків. 

З огляду на те, що вартість послуг та матеріалів значно зросте, планується суттєве збільшення тарифу на лікування опіків, що закладений в Програму медичних гарантій НСЗУ.

Наразі ж МОЗ продовжує відправляти пацієнтів із важкими опіками за кордон. Зокрема, на початку жовтня двох дітей та двох дорослих, постраждалих внаслідок вибуху нафтопроводу в Івано-Франківській області, було евакуйовано на лікування до Німеччини. Втім, відповідний стандарт та робота над підвищенням кваліфікації українських лікарів-комбустіологів, покликані наблизити послуги європейського рівня до українців. Аби пришвидшити час, коли дієве лікування опіків стане доступним і в Україні, наразі функціонує низка навчальних програм для фахівців, які працюють із таким видом травми.

В межах домовленостей, досягнутих за результатами зустрічі першої леді Республіки Польща пані Агати Корнхаузер-Дуди та першої леді України пані Олени Зеленської, 40 українських лікарів, серед яких лікарі-комбустіологи, лікарі-анестезіологи, лікарі фізичної та реабілітаційної медицини і фізичні терапевти, які працюють з пацієнтами із важкими опіковими травмами, пройшли інтенсивне навчання в опіковому центрі Independent Public Health Care Center in Łęczna (Республіка Польща).

Водночас, в рамках персональних домовленостей Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка та Міністра охорони здоров’я Німеччини Карла Лаутербаха, 58 українських лікарів пройшли підвищення кваліфікації у сфері надання медичної допомоги пацієнтам з важкими опіковими травмами. Стажування відбувалось у опікових центрах Бохума, Берліна, Гамбурґа, Дуйсбурґа, Мурнау та Людвігсхафена (Федеративна Республіка Німеччина). 

Тож, попри повномасштабну війну, Україна продовжує поліпшувати якість та доступність медичної допомоги. Адже кожен українець заслуговує на безоплатні, доказові та пацієнтоцентричні медичні послуги, які відповідають усім міжнародним протоколам та стандартам. 

Нагадаємо, повномасштабна війна росії проти України суттєво збільшила кількість людей, які потребують лікування опікових травм та послуг із реабілітації. До побутових травм додались обпалені реаліями бойових дій військовослужбовці та цивільні. Всі вони отримують від держави не лише медичну допомогу, але й доказову реабілітацію.

Источник: МОЗ