Фахівці-парамедики неурядової організації «Artesans-ResQ» розпочали підготовку інструкторів для української системи екстреної медичної допомоги. Навчання відбувається за програмою «Міжгоспітальне транспортування пацієнтів у критичному стані». 

У першій групі – по два працівники «екстренки» з Рівненської, Івано-Франківської, Луганської, Запорізької, Сумської, Житомирської та Херсонської областей. Після проходження курсу вони стануть інструкторами і зможуть навчати своїх колег у регіонах на базі навчально-тренувальних відділів центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 

Курс складатиметься з трьох етапів:

  • Провайдерський (4 дні) – навчання основних принципів транспортування пацієнтів у критичному стані за європейськими стандартами.
  • Стажувальний (3 дні) – робота медиків спільно з лікарями з Німеччини в автомобілі швидкої допомоги під час транспортування пацієнтів у критичному стані.
  • Інструкторський (4 дні) – вивчення особливостей викладання курсу та отримання всіх необхідних для цього матеріалів.

Згодом такі курси допоможуть підвищити спроможності навчально-тренувальних відділів центрів екстреної медичної допомоги, що допоможе якісно оновити всю систему «екстренки» в Україні. 

Навчання за програмою «Міжгоспітальне транспортування пацієнтів у критичному стані» відбувається під егідою Міністерства охорони здоров’я України і державного закладу «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров'я України» та за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

В системі екстреної медичної допомоги на догоспітальній ланці працює понад 25 тис. медиків, тому лише системний підхід до їхньої післядипломної підготовки дасть можливість навчити таку кількість осіб.

 

Источник: МОЗ