Майже 100 тисяч е-рецептів виписано з початку 2023 року за категорією «Розлади поведінки і психіки та епілепсія». І за цей же період погашено понад 85 тисяч електронних рецептів.

Нагадаємо, що з 31 серпня набув чинності оновлений реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації. Їх вартість частково або повністю відшкодовує Національна служба здоров’я України. 

Так, цього року відшкодування з держбюджету за програмою реімбурсації «Доступні ліки» в категорії «Розлади поведінки і психіки та епілепсія» склали майже 30 млн гривень. 
Як отримати «доступні ліки»
Загалом в програмі реімбурсації передбачено 65 препаратів, які призначаються у разі розладів психіки та поведінки. Отримувати ці та інші ліки, що входять в перелік програми «Доступні ліки», безоплатно або з частковою доплатою, можна наступним чином:

  • У разі розладів психіки зверніться до сімейного чи лікуючого лікаря або психіатра, а за епілепсії – до невролога або психіатра. 
  • Лікар створить план лікування в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та на його основі випише перший рецепт. 
  • За наступними рецептами можна звертатися до лікарів первинної медичної допомоги: сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Лікар випише рецепт на основі плану лікування, які склав лікар-спеціаліст.
  • З рецептом звернутися в аптеку, що має договір з НСЗУ за програмою реімбурсації.

Знайти найближчу аптеку, яка відпускає ліки та медпрепарати за програмою реімбурсації, можна за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77 або за допомогою дашборда на сайті Нацслужби здоровʼя. Для цього перейдіть на сторінку «Перелік місць відпустку лікарських засобів за еРецептом», в меню ліворуч оберіть область або ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації.

МОЗ акцентує на важливості консультації з сімейним лікарем чи психологом. По-перше, є ряд методик, які дозволяють покращити психічне здоровʼя без застосування медикаментозного лікування – і спеціаліст може розказати про них. А, по-друге, у разі необхідності лікар допоможе підібрати дієвий препарат і його дозування відповідно до потреби конкретного пацієнта.  

Раніше ми писали, хто і коли може призначати антидепресанти.

Источник: МОЗ