Зміни щодо проведення військово-лікарської експертизи в Збройних силах України є питанням національної безпеки. Рішення РНБО щодо роботи ВЛК передбачає низку управлінських ініціатив, направлених на пришвидшення змін та створення умов, за яких військові могли би проходити військово-лікарські комісії зручніше і швидше.

Тривають юридичні, цифрові і організаційно-технічні зміни – те, над чим у взаємодії з низкою міністерств активно працює Міністерство охорони здоров’я.

Зокрема, маючи досвід в ухваленні швидких рішень у цивільній сфері охорони здоров’я під час протидії COVID-19, МОЗ швидко переналаштувало свою роботу і вже забезпечило вирішення питання щодо зміни підходів до медичних оглядів військовозобовʼязаних та стале фінансування закладів охорони здоров'я, залучених до цього.

Раніше територіальні центри комплектування мали проблеми і з фінансуванням лікарів, які там працюють, і з проведенням додаткових лабораторних і інструментальних методів дослідження, у тому числі КТ і МРТ.

Тому в Програмі медичних гарантій з’явився пакет, який дозволяє пройти медичний огляд у цивільному закладі охорони здоров'я. НСЗУ оплачує закладу надання таких послуг. Уже є 484 заклади, визначені обласними і Київською міською військовими адміністраціями та закріплені за центрами комплектування, – для них передбачено фінансування в розмірі  226,2 млн грн.

Станом на 13 вересня 52 млн 419 тис. грн  виплачено закладам за надані послуги за пакетом «Медичний огляд осіб, який організовується територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки».

МОЗ наразі працює над поставленим РНБО завданням щодо врегулювання часу, за який військовозобовʼязаний повинен пройти медичний огляд. Для мінімізації витраченого часу і зусиль усі інституції, залучені до процесу, повинні працювати між собою скоординовано і надавати послуги відповідно до своїх компетенцій. 

Це працює так. Обласна, Київська міська військові адміністрації визначають медичний заклад, який закріплений за територіальним центром комплектування та соціальної підтримки. Цей заклад повинен відповідати вимогам, визначеним Міноборони та НСЗУ, починаючи від наявності спеціалістів і закінчуючи технічним оснащенням.

Якщо в територіальному центрі комплектування збільшується кількість людей, і заклад не спроможний проводити медичні обстеження швидко – військова адміністрація подає запит до НСЗУ для закріплення за цим територіальним центром додаткового медичного закладу.

МОЗ та НСЗУ пропрацьовують конкретні терміни виконання оглядів та обстежень, які будуть влаштовувати як територіальні центри комплектування, так і медичні заклади щодо проведення процедур з урахуванням усіх аспектів їх проведення.

Також пріоритетним завданням для МОЗ залишається доступ до електронної системи охорони здоров'я у військовій медицині: навчаються військові лікарі, іде нарощування потужностей, вже 1700 ноутбуків поставлено для роботи військових медичних закладів.

Триває й впровадження електронного документообігу між усіма суб'єктами, залученими до процесів ВЛК, та  робота над покращенням сервісу й питаннями безбарʼєрності.
Нагадаємо, що вже зроблено для вдосконалення ВЛК.

Источник: МОЗ