Розвиток людського капіталу в реабілітаційній сфері – один із пріоритетів Міністерства охорони здоров’я. Адже з одного боку існує потреба в кваліфікованих нових фахівцях, а з іншого – в професійному розвитку вже наявних. 

Для покращення якості послуг МОЗ ініціювало розвиток 6 реабілітаційних центрів досконалості. Вони стануть осередком передових методик надання такого виду допомоги, а також навчальною базою для фахівців із мультидисциплінарних реабілітаційних команд (далі – МДРК). 

«Наша система реабілітації у сфері охорони здоровʼя має стати найсильнішою в Європі. Це наш обов’язок перед Героями, які захищають нашу свободу зі зброєю в руках, ризикуючи життям і здоров’ям. Сучасна, доказова, ефективна та доступна всім, хто її потребує — такою ми бачимо реабілітаційну допомогу. Процес розбудови мережі реабілітаційних закладів триває. Серед них вже є ті, які демонструють чудові результати та застосовують найкращі практики, є осередками безцінного досвіду. Ми називаємо їх реабілітаційні центри досконалості. Важливо масштабувати цей досвід, адже це питання якості медичних послуг. Тому на базі таких медзакладів буде відбуватися навчання мультидисциплінарних реабілітаційних команд. Крім цього, тут працюватимуть над впровадження нових доказових методів реабілітації», — розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Розвиток центрів досконалості допоможе не лише підвищити рівень знань фахівців із реабілітації, а й викорінити довготривалі традиції використання застарілих або недоказових методів відновлення людини. Команди, які пройдуть навчання, зможуть ефективно працювати з комплексними станами здоров’я, спричиненими війною, та розвинуть навички якісної і продуктивної комунікації з пацієнтами. 

Заходи безперервного професійного розвитку організовуватимуть за принципом «команда навчає команду». Це сприятиме опануванню мультидисциплінарного формату надання реабілітаційної допомоги та підвищенню рівня злагодженості членів МДРК. 

Втім, роль центрів досконалості не обмежиться освітньою діяльністю. Вони стануть осередками впровадження нових доказових методів надання реабілітаційної допомоги, хабами для обміну знаннями та розвитку спільноти фахівців із реабілітації.

За якими критеріями відбирали медзаклади, долучені до освітньої ініціативи МОЗ?

Центри досконалості розбудовуються на базі реабілітаційних відділень, які володіють необхідними знаннями та досвідом надання допомоги мультидисциплінарною реабілітаційною командою. Вони знаходяться всередині багатопрофільних лікарень та надають послуги, починаючи з гострого періоду. 

Тренінгові центри створюються в тих медзакладах, де:

  • сповідують цінності пацієнтоорієнтованої доказової реабілітації;
  • демонструють ефективну командну співпрацю в реальному клінічному середовищі;
  • мотивовані розвиватися та ділитися своїм досвідом і кращими практиками з мультидисциплінарними реабілітаційними командами з інших лікарень;
  • мають достатні кадрові та інфраструктурні ресурси;
  • мають оптимальне співвідношення фахівців з реабілітації до кількості пацієнтів;
  • надають реабілітаційну допомогу та отримують оплату від НСЗУ відповідно до вимог реабілітаційних пакетів програми медичних гарантій.

Ці критерії не лише про рівень експертизи та технічне оснащення центрів, а й про готовність їх команд зростати. Адже підвищувати кваліфікацію доведеться і «учням», і «вчителям». Фахівці з центрів досконалості також обов’язково продовжуватимуть безперервний професійний розвиток. Для цього МОЗ збиратиме з обраних реабілітаційних відділень потреби в освіті. Після – відправлятиме мультидисциплінарні команди на навчання, зокрема за кордоном. 

Для оцінки професійних потреб і спроможностей визначених мультидисциплінарних реабілітаційних команд МОЗ долучатиме зовнішніх експертів – фахівців із кращих іноземних реабілітаційних центрів.

Також надзвичайно важливим аспектом є те, що медзаклади, в яких відбуватиметься навчання, повністю відповідають логіці реабілітаційних маршрутів. Отже, сприятимуть розвитку спроможної реабілітаційної мережі.

Нагадаємо, МОЗ розвиває спроможну мережу медзакладів, які надають сучасну доказову реабілітаційну допомогу. До мережі інтегровано неспеціалізовані стаціонарні реабілітаційні відділення. Це забезпечує можливість надання повноцінної допомоги громадянам з першого дня звернення з травмою, пораненням чи захворюванням. На підставі цієї концепції створено реабілітаційні маршрути, які дозволяють здійснювати ефективне скерування пацієнтів між гострим, післягострим та довготривалим реабілітаційними періодами.

Довідка: 

До участі в проєкті зі створення центрів досконалості запрошені:

  • Відділення гострої дитячої реабілітації НДСЛ «Охматдит».
  • Центр фізичної та реабілітаційної медицини КНП «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради».
  • Відділення фізичної та реабілітаційної медицини КНП «Міська клінічна лікарня №4 Дніпровської міської ради».
  • Відділення фізичної та реабілітаційної медицини КНП «Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології Закарпатської обласної ради».
  • Центр реабілітації Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні ім. акад. О. І. Ющенка.
  • Нейрореабілітаційне відділення КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня».

Источник: МОЗ