ООН відновлює виплати українцям: які є нюанси

В Україні відновили прийняття заявок на грошову допомогу від ООН у розмірі 6600 гривень. Зареєструватися на виплати можна в офісах та виїзних пунктах 10 регіонів України. Координатор спрямування грошової допомоги БФ "Право на захист" Наталія Бриль розповіла нюанси.

Зареєструватися на виплати можуть ті, хто не отримував міжнародної допомоги раніше, а також підпадає під визначені програмою умови та критерії.

Ті, чия сім'я не отримувала раніше грошову допомогу від міжнародних організацій, має дохід менше 5400 грн на особу та належить до наступних категорій:

  • переселенці, які перемістилися після 24 лютого 2022 року та мають уразливості з переліку нижче;
  • особи, які не переміщалися після 24 лютого 2022 року, але постраждали від воєнних дій у таких областях: Дніпропетровська, Полтавська, Одеська, Запорізька, Кіровоградська, Черкаська, Харківська, Чернігівська, Сумська, Київська, Львівська; і мають уразливості зі списку нижче;
  • люди, які повернулися до своїх місць постійного проживання після вимушеного переміщення в іншу область/країну через воєнні дії від 24 лютого 2022 року та мають уразливості зі списку нижче.

Обов'язковою умовою отримання виплат є наявність одного або кількох критеріїв уразливості (для всіх трьох перерахованих вище категорій):

  • сім'я, яка має лише одного з батьків (або батько, або матір) з одним або декількома дітьми, молодшими за 18 років або зі старими (55 років і старше);
  • сім'я, яку очолює один одинокий/кілька одиноких людей похилого віку (55 років і старше) або літня людина з однією дитиною або кількома дітьми віком до 18 років;
  • сім'ї з однією або декількома особами з інвалідністю. А саме такі, що мають: інвалідність, хронічні захворювання. Список не обмежується лише цими критеріями вразливостей;
  • прийомні сім'ї, які займаються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (необхідне документальне підтвердження).

По материалам: Подробности