Інтенсивність російських артобстрілів в Україні знизилася в 3-5 разів - CNN

Російські війська скоротили артилерійські обстріли в Україні. На деяких ділянках фронту їхня інтенсивність знизилася на 75% від пікових значень. Про це повідомляє CNN з посиланням на неназваних українських та американських чиновників.

При цьому джерела з України та США представили різні оцінки зниження російського вогню. У Вашингтоні заявили, що раніше росія робила приблизно 20 тисяч, а тепер приблизно п'ять тисяч артилерійських пострілів на день.

За оцінками Києва, йдеться про зниження з 60 до 20 тисяч пострілів на день.

Але обидві оцінки вказують на тенденцію до зниження.

Читайте також

У США назвали країну, яка продає Росії снаряди для артилерії

Джерела CNN не знають точно, з чим це пов'язано. За однією версією, росія може заощаджувати снаряди через їхній брак. Також зниження інтенсивності артилерійського вогню може свідчити про зміну тактики армії рф через успішні українські наступи.

Якою б не була причина, те, що відбувається, свідчить про те, що росія відходить від своєї воєнної доктрини, яка передбачає масовані ракетні й артилерійські обстріли. Ця стратегія застосовувалася, зокрема, під час захоплення Маріуполя.

Відхід від неї може бути ініціативою командувача військ рф в Україні Сергія Суровікіна, якого, як пише CNN, влада США вважає більш компетентним, ніж його попередників.

Інтенсивність російських артобстрілів скорочується нелінійно, наголосив неназваний представник міністерства оборони США. Бувають дні, коли росіяни, як і раніше, влаштовують масовані обстріли – особливо навколо Бахмута на Донеччині, Кремінної на Луганщині та Херсона.

Читайте також

Ловіть привіти, окупанти!: "Укроборонпром" анонсував появу на фронті українських 152-мм снарядів

У грудні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що росія нібито збирається розпочати новий наступ в Україні у перші місяці 2023 року. За словами начальника української військової розвідки Кирила Буданова, свій наступ планує й українська сторона.

Нагадаємо, аналітики підрахували, коли у росії закінчаться снаряди й артилерія.

По материалам: Подробности