Перша реєстрація автомобіля: в Україні змінилися обов'язкові платежі

З 1 січня українці збільшився збір за обов'язкове державне пенсійне страхування за першої реєстрації легкового автомобіля, який прив'язаний до прожиткового мінімуму. Про це повідомляє Autoconsulting.

Так, відтепер при першій реєстрації автомобіля на території України незалежно від того, нова машина чи уживана, необхідно сплатити певну вартість збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Розмір встановлюється у таких розмірах:

  • 3% – якщо вартість авто не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 4% – якщо вартість легкового автомобіля перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 5% – якщо об'єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

Об'єктом оподаткування є вартість автомобіля, визначена відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість.

Таким чином, з 1 січня, якщо вартість авто не перевищує або дорівнює 442 860 грн, необхідно заплатити 3% від вартості; більше 442 860 грн., але не перевищує або дорівнює 778 360 грн. – стягується 4%; понад 778 360 грн. – оплачується 5%.

По материалам: Подробности