"Готуються до операції під "чужим прапором": росія організовано відступає з-під Херсона - ISW

росія, ймовірно, продовжує готувати операцію під "чужим прапором" щодо руйнування греблі Каховської ГЕС, у якій має намір звинуватити Україну.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

російські війська, схоже, починають вивозити обладнання та техніку із західного берега Дніпра в очікуванні майбутнього наступу української армії.

Експерти наводять повідомлення херсонських Telegram-каналів про розграбування та вивезення майна та техніки з міської пожежної станції, а також посилаються на супутникові знімки, на яких видно вантажні пороми, що перевозять значні обсяги техніки та інших вантажів з правого берега Дніпра на лівий та повертаються порожніми.

Схоже, російська армія винесла урок із панічного відступу під Харковом, внаслідок якого чимала кількість бойової техніки, зброї та боєприпасів була залишена українцям, роблять висновок аналітики.

Інші ключові висновки ISW

  • Білий дім підтвердив, що іранські військові перебувають в окупованому Криму, щоб допомогти російським силам у проведенні атак безпілотників на громадянське населення України та громадянську інфраструктуру.
  • Іран надає військову підтримку російським силам в Україні, попри нові міжнародні санкції, ймовірно, частково тому, що його лідери вважають, що їм потрібна допомога Москви, щоб зруйнувати глобальний порядок, який очолює США.
  • російські війська укріплюють обмежені відвойовані позиції на північному сході Харківської області.
  • Українські війська просунулися в північній частині Херсонської області, оскільки ЗСУ продовжують свою кампанію з перехоплення.
  • російські сили продовжували проводити наземні операції в Донецькій області, але російські джерела спростували свої заяви про контроль над Бахмутом. російські сили, ймовірно, продовжують фальсифікувати заяви про наступ в районі Бахмута, щоб зобразити свої успіхи як мінімум в одному секторі на тлі втрат на північному сході і півдні України.
  • російські регіональні уряди та Міністерство оборони росії продовжують звинувачувати один одного у військових адміністративних прорахунках.

По материалам: Подробности