itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
Байден заявив про готовність до переговорів з Росією

Президент США Джо Байден заявив, що його адміністрація готова обговорювати з Росією нову систему контролю над озброєннями, яка замінить договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3), термін якого спливає в 2026 році. Про це йдеться в заяві сайті Білого дому.

Сьогодні моя адміністрація готова оперативно провести переговори щодо нової системи контролю за озброєннями на заміну СНО-3, який спливає у 2026 році…

Росія має продемонструвати, що готова відновити роботу зі США щодо контролю за ядерними озброєннями.

Глава Білого дому також зазначив, що в обговоренні нової системи контролю за озброєннями "як держава, яка володіє ядерною зброєю", має брати участь Китай.

Читайте також

Путін не наважиться на ядерну зброю, але може вдарити хімічною – екс-командувач силами НАТО

2 червня помічник держсекретаря США з контролю над озброєннями, перевірки та дотримання угод у цій сфері Меллорі Стюарт заявила, що США хочуть продовжити договір СНО-3 після 2026 року. 11 червня посол Росії в США Анатолій Антонов запропонував Вашингтону розпочати переговори щодо розробки угоди, яка змінить СНО-3.

Договір СНО був підписаний у Празі 8 квітня 2010 року терміном на 10 років з можливістю пролонгації за рішенням сторін терміном не більше 5 років. Документ відбиває наміри сторін скоротити стратегічні наступальні озброєння:

  • за розгорнутими міжконтинентальними балістичними ракетами (МБР);
  • балістичними ракетами підводних човнів (БРПЧ) і розгорнутими важкими бомбардувальниками (ВБ) – 700 одиниць;
  • за розгорнутими та нерозгорнутими пусковими установками МБР, БРПЧ і ВБ – 800 одиниць;
  • з боєзарядів на розгорнутих МБР, БРПЧ і ВБ – 1550 одиниць.

Читайте також

"Першим, хто постраждає, буде Лондон": у Держдумі лякають світ ядерною війною

Як повідомляли "Подробиці", станом на січень 2022 року кількість ядерних боєголовок у світі оцінювалась у 12 705 одиниць, торік їх було 13 080.

Країна-агресор росія має найбільший ядерний арсенал у світі – 5 977 боєголовок. Друге місце за кількістю ядерних боєголовок у США – 5 428. Третє місце у Китаю – 350 боєголовок.

По материалам: Подробности