itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
Віспа мавп в Україні: в МОЗ розповіли, чи буде спалах

В Україні, ймовірно, виявлять випадки зараження віспою мавп. Проте у Міністерстві охорони здоров'я впевнені, що епідеміологічного спалаху не буде. Про це повідомляє головний санітарний лікар Ігор Кузін виданню "Суспільне".

Станом на 28 травня у світі виявили вже понад 170 випадків мавпячої віспи. Цей вірус передається не так швидко, як COVID-19, а для того, щоб інфікуватися, потрібно мати тісний контакт з хворим.

"Треба мати доволі тривалий близький контакт, як з виділенням цієї людини, або з, наприклад, кров‘ю, або з якимось біологічним матеріалами. Такий тип контакту буває переважно в побуті. Тому швидкість передачі цієї інфекції не є така велика, як при ковіді", – пояснив Кузін.

За його словами, алгоритми лікування віспи мавп схожий з коронавірусом, він однаковий у всьому світі. Заражені люди повинні перебувати у лікарні впродовж інкубаційного періоду і самої хвороби, тобто відбути певний карантин. Потім людина абсолютно безпечна для суспільства.

Кузін додав, що поки масову вакцинацію від мавпячої віспи не планують проводити, оскільки немає ознак епідемічного поширення.

По материалам: Подробности