itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
Боррель висказався про відмову від нафти росії

У разі запровадження санкцій на постачання російських енергоносіїв, першою розглядатиметься нафта. Про це заявив верховний представник Європейського союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Після засідання міністрів закордонних справ країн-членів ЄС у Люксембурзі він сказав:

Щодо санкцій ми будемо продовжувати обговорення, щоб побачити, що ще можна зробити, включаючи санкції на нафту і газ. Сьогодні не було прийнято жодних рішень. Було обговорення в цілому, важливо зробити різницю між нафтою та газом. У 2021 році рахунок за нафту був у чотири рази вищим, ніж рахунок за газ. Ми говоримо про 80 ​​млрд євро і 20 млрд євро – з іншого боку. Тому важливо почати з нафти – великий рахунок і її простіше замінити.

Боррель додав, що ефект застосування санкцій на газ і нафту з росії буде асиметричним для різних країн Євросоюзу.

Для деяких членів, які не використовують російський газ, легко сказати, що вони готові його не використовувати. Для інших, які серйозно залежать, це буде нелегко. Всі повинні усвідомлювати великий ризик цієї сильної залежності від енергоресурсів.

За словами дипломата, у ЄС мають боротися, щоб знизити цю залежність якнайшвидше. І тому порібно розвивати відновлювані джерела, працювати з іншими постачальниками.

На це потрібен час.

По материалам: Подробности