В грудні Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та група “Рейтинг” провели дослідження про ставлення до вакцинації киян віком 60+ років. В Україні, за даними Міністерства охорони здоров’я, на 17 січня 2022 року принаймні одну дозу вакцини від COVID-19 отримали близько 3,5 млн людей віком від 60 років, що становить 39,1% українців цього віку. Невакцинованими залишаються близько 5,4 млн людей старших 60 років.

У столиці ситуація з вакцинацією від COVID-19 краща, ніж у середньому в країні. У Києві 71,3% людей віком від 60 років вакциновано обома дозами. 

Відповідно до дослідження, 72% літніх мешканців Києва ставиться до вакцинації позитивно, причому цей відсоток зростає відповідно до віку опитаних – з 67% в категорії 60-64 роки до 76% в категорії 75+.

Ставлення до вакцинації має звʼязок і з рівнем освіти: серед людей із вищою освітою позитивно до щеплень ставиться 74%, а серед людей, які закінчили навчання на загальносередньому рівні, – 68%.

Вакцинуватися від COVID-19 літніх киян спонукає загроза важко перенести COVID-19, необхідність мати сертифікат, щоб жити звичним життям, приклад близьких родичів або друзів, які вакцинувалися, та рекомендації лікаря.

Але досі не всі літні люди, які ризикують важко перехворіти на COVID-19, отримати ускладнення хвороби та померти, пройшли курс вакцинації. У небажання вакцинуватися є декілька причин. 

Опитуваних зупиняє потреба робити повторні щеплення через деякий час. Втім, так працює більшість вакцин. Від грипу, наприклад, вакцинуються щорічно, від дифтерії та правця – кожні десять років. 

Багатьох лякає те, що перед вакцинацією їм не пропонують пройти повне обстеження. Але якщо людина почувається нормально, не має високої температури та ознак застуди, вона може йти і щепитися. Хронічні хвороби є показанням до вакцинації від COVID-19, а не навпаки. 

Багато літніх людей вважають, що ризики від вакцинації переважають ризики від хвороби, тоді як насправді загроза отримати ускладнення від ковіду в тисячі разів вища за будь-які можливі реакції на вакцини. 

Частину лякають саме ці реакції: незначне підвищення температури тіла чи біль у місці уколу. Такі реакції є абсолютно нормальними та минають за кілька днів. Щобільше, багато людей взагалі не матиме ніяких неприємних відчуттів після щеплення.

Нагадуємо що ризик померти від COVID-19 серед невакцинованих людей більший у 10 разів, ніж у повністю вакцинованих. Ризик госпіталізації у невакцинованих більший у 4,3 раза, ніж у повністю вакцинованих.

Запишіть близьких на вакцинацію – збережіть їхнє життя. Адреси та контакти центрів та пунктів можна знайти на vaccination.covid19.gov.ua/list або за тел. 0 800 60 20 19.

 

Источник: МОЗ