Сьогодні, 29 грудня, Кабінет Міністрів України на своєму засіданні прийняв постанову  «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 р. № 707», якою продовжив на 2022 рік реалізацію пілотного проєкту з трансплантації.

Мета розробленої за ініціативи Міністерства охорони здоров’я постанови – стимулювання розвитку трансплантації як одного із пріоритетних напрямків охорони здоров’я.

Результати реалізації проєкту у 2021 р. – понад 300 трансплантацій протягом року, проведених в Україні. Це – вдвічі більше, ніж у 2020 році і майже вчетверо більше, ніж у 2019-му. 

Наразі діють 26 центрів трансплантації, яким витрати за операції повністю покриваються за рахунок коштів державного бюджету.

Продовження реалізації проєкту та налагоджений на сьогодні механізм фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів дозволить у наступному році продовжити МОЗу оплачувати центрам трансплантації проведені операції  за прямими договорами та за гідними тарифами.

Це  дозволить зменшити необхідність направлення українців на лікування за кордон, сприятиме збільшенню кількості трансплантацій в країні і, відповідно, покращуватиме доступ українців до цих операцій.

У бюджеті на наступний рік на трансплантацію закладено 939,5 млн грн.

Про результати пілотного проєкту з трансплантації у 2021 р. детальніше – за посиланням. 

Источник: МОЗ