Кабінет Міністрів України розглянув проєкт Закону України «Про допоміжні репродуктивні технології». Документ затверджує механізми застосування лікувальних програм, завдяки яким українці, що мають безпліддя, зможуть реалізувати свої репродуктивні права. Документ є актуальним, адже раніше багато аспектів репродуктивної медицини  врегульовані не були. 

«На виїзній колегії Міністерства охорони здоров'я, яка була присвячена саме розвитку та охороні материнства та дитинства, в експертному медичному середовищі обговорювали, зокрема, і питання планування сім'ї та репродуктології. Думка експертів одностайна:  репродуктивна медицина розвивається і надає українським парам можливість використовувати кращі світові практики. Настав час прибрати юридичні колізії та чітко визначити правила роботи», — заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

За статистикою, в Україні частота жіночого безпліддя сягає до 60 %, а чоловічого — до 40 %. Проблема безпліддя широко поширена у всьому світі, тому для її розв’язання лікарі розробили новітні з методики лікування безпліддя — допоміжні репродуктивні технології.

«Законопроєкт відповідає цілям сталого розвитку Генеральної Асамблеї ООН щодо забезпечення універсального доступу до послуг репродуктивного здоров’я, планування сім’ї, інформування та освіти, а також інтеграції репродуктивного здоров’я до національних стратегій і програм», — додав міністр. 

Довідково: 

Допоміжні репродуктивні технології — система методик, які застосовуються для розв'язання проблеми безпліддя, при яких окремі або всі етапи запліднення відбуваються поза межами організму людини (в умовах in vitro).

Источник: МОЗ