ДП “Медзакупівлі України” уклало угоди на закупівлю 225 кисневих станцій на загальну суму 648 млн грн. Постачання обладнання очікується в першому кварталі 2022 року. 

Централізована закупівля кисневих станцій проводилася вперше. Попередньо для закупівлі було заплановано 196 кисневих станцій, проте конкуренція на аукціоні дозволила суттєво знизити ціну за одиницю товару. На зекономлені кошти вдалося закупити ще 29 станцій. 

"Раніше закупівлями кисневого обладнання для лікарень за субвенцією займалася місцева влада. Цього разу ми спрямували 650 млн грн на централізовані тендери, які проводило ДП "Медичні закупівлі", та ще 150 млн грн – на місцевий рівень. Результат більше ніж задовільний, кожна станція відповідає встановленим вимогам та закуплена зі значною економією коштів. Встановлення обладнання очікується в першому кварталі 2022 року", – зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Договори було укладено з шістьма кваліфікованими учасниками, які запропонували найбільш економічно вигідні пропозиції, чиї товари відповідають технічним характеристикам, які спроможні поставити всю необхідну кількість товару не пізніше січня-лютого 2022 року та які вже мають досвід встановлення подібного обладнання в Україні. 

Закуплені станції мають такі ключові характеристики: 

  • Продуктивність станції 500 л/хв за умови якості кисню не менше 93%. Станції мають у комплекті додаткові газоаналізатори, витратоміри, датчики та можливість дистанційного керування. Тобто лікарня може відстежувати, скільки саме кисню та якої якості отримує. 
  • Термін гарантії на станції – 48 місяців. 
  • Станції матимуть контейнерне виконання, що дозволить встановити їх без додаткових будівельних робіт, з мінімальною підготовкою та витратами з боку лікарні. 
  • Станції мають частотний перетворювач, що дозволить знизити витрати на електроенергію та обслуговування компресора, збільшити термін експлуатації обладнання. 
  • Встановлений мінімальний термін експлуатації матеріалу цеоліту – 40 тис. годин. 
  • Обладнання буде поставлене в заклади охорони здоров’я, які надають допомогу пацієнтам, хворим на коронавірусну інфекцію, для автономної генерації кисню. 

    Источник: МОЗ