Заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін взяв участь у презентації Доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я про глобальну епідемію тютюну.

Захід відбувся за участі Анжели Чобану, технічного спеціаліста Програми контролю над тютюном Європейського регіонального бюро ВООЗ, Владислава Збанацького, заступника Генерального директора ДУ “Центр громадського здоров’я” та Андрія Скіпальського, національного координатора програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

Організувала презентацію Доповіді громадська організація “Життя” на замовлення Бюро ВООЗ.

Відповідно до Доповіді, наразі у світі тютюнові вироби вживають близько 38 мільйонів дітей віком 13-15 років. Відповідно до Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, проведеного в 2017 р. в Україні кожен п’ятий школяр віком 13-15 років є теперішнім споживачем електронних сигарет, а 15%  – теперішніми споживачами тютюнових виробів.

Головний державний санітарний лікар наголосив на важливості посилення антитютюнового законодавства задля збереження здоров’я українців.

“Зниження поширеності куріння – це світовий тренд у досягненні Цілей сталого розвитку ООН, який підтримала Україна. Перед нами як стороною Рамкової конвенції ВООЗ щодо боротьби із тютюном стоїть завдання комплексної реалізації заходів MPOWER, а тому корпоративні інтереси компаній не мають ставати на заваді захисту здоров’я людей. Ми переконані, що ухвалення законопроєкту №4358 посилить антитютюнове законодавство в Україні та допоможе захистити дітей від залучення до куріння, чим врятує тисячі життів”, —  заявив Ігор Кузін.

Анжела Чобану підкреслила, що нова Доповідь ВООЗ показує, що попри виклики, пов’язані з пандемією COVID-19, країни продовжують успішно боротися з тютюновою епідемією.

“ВООЗ прогнозує зниження поширеності вживання тютюну в Україні між 2010 – 2025 рр. на 25,9%. Це досягнення є крихким, оскільки нас турбує відносно висока поширеність використання електронних сигарет серед української молоді. Докази показують, що ті, хто користується електронними сигаретами, більш ніж вдвічі частіше споживають звичайні сигарети. ВООЗ закликає всі країни вжити комплексних заходів, заснованих на доказах, щоб зменшити нікотинову залежність і вживання тютюну за допомогою виконання всіх положень РКБТ ВООЗ і повного впровадження MPOWER”, — наголосила Анжела Чобану.

Владислав Збанацький підкреслив, що безпечність електронних сигарет – це міф, а такі засоби також спричиняють залежність.

“Агресивна реклама тютюнових корпорацій переконує курців, ніби вживання ТВЕНів та електронних сигарет менш шкідливе й допоможе кинути курити. Але це лише ілюзія меншої шкоди. Такі продукти спричиняють сильну залежність і шкодять здоров’ю як і звичайні сигарети. Наприклад, в аерозолі ТВЕНів міститься стільки ж канцерогенів — понад 50, 22 з них удвічі токсичніші, і ще 7 — удесятеро токсичніші за “сигаретні”. Наголошую, безпечного куріння не існує! Потрібно заборонити рекламу електронних пристроїв та їх куріння в громадських місцях, — сказав заступник Генерального директора «Центру громадського здоров’я”.

Координаторка проєктів ГО “Життя” Оксана Левицька підсумувала, що найбільш ефективним заходом для зменшення впливу тютюну є вдосконалення законодаства.

“Доведено, що заходи MPOWER дозволяють рятувати життя людей та зберігати державні кошти завдяки попередженню витрат на надання медичної допомоги для постраждалих від тютюну. І найбільш ефективний спосіб виконати заходи MPOWER —  вдосконалити законодавство. У червні в першому читанні було прийнято комплексний антитютюновий законопроєкт №4358, норми якого базуються на РКБТ ВООЗ та впроваджують положення євроінтеграційної директиви 2014/40/ЄС. Ухвалення законопроєкту №4358 врятує тисячі українців від залучення до смертельної тютюнової залежності”, – заявила Оксана Левицька.

Довідково: Перша Доповідь ВООЗ про глобальну тютюнову епідемію була опублікована у 2008 році. Зараз такий звіт готується кожні 2 роки. У восьмій Доповіді ВООЗ про глобальну тютюнову епідемію подано узагальнену інформацію про національні зусилля щодо реалізації найбільш ефективних заходів щодо зниження попиту, передбачених Рамковою конвенцією ВООЗ щодо боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ), які довели свою ефективність як способи скорочення вживання тютюну. Комплекс цих заходів скорочено позначається як "MPOWER":

  • M — Моніторинг споживання тютюну та профілактичних заходів
  • Р — Захист людей від тютюнового диму
  • О — Надання допомоги у припиненні вживання тютюну
  • W — Попередження про небезпеки, пов'язані з тютюном
  • Е — Контроль за дотриманням законодавства про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів
  • R — Підвищення податків на тютюнові вироби

Інфографіка з основними результатами Доповіді ВООЗ про глобальну епідемію тютюну, 2021 доступна за посиланням. 

Источник: МОЗ