Протягом жовтня-листопада в обласних центрах України та місті Києві відбулися круглі столи, присвячені збільшенню ефективності виконання Дорожньої карти вакцинації проти COVID-19 в Україні. 

Нагадаємо, наразі в Україні всі охочі можуть вакцинуватися проти COVID-19. При цьому відповідно до національних та міжнародних стратегій, щеплення передусім мають отримати ті, хто найбільше ризикують захворіти або постраждати від наслідків захворювання, – медичні працівники та літні люди. 

Завданням круглих столів, які відбулися у 25 регіонах України, стало висвітлити приклади успішної співпраці між владою, медичною спільнотою та громадськістю з питань вакцинації від COVID-19 пріоритетних груп  – медпрацівників і осіб 60+. Також розроблені спільні рекомендації для підвищення прихильності до вакцинації від COVID-19 населення області.

Круглі столи відбулися у форматі обговорення за участі керівництва місцевої влади та громад, фахівців МОЗ України, Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, Державного експертного центру, представників Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), медичної спільноти та громадськості.

Під час круглих столів представники Бюро ВООЗ в Україні наголосили, що відповідно до глобальних рекомендацій у рамках вакцинації проти COVID-19, до кінця 2021 року має бути вакциновано близько 40% населення кожної країни, а до середини 2022 року — 70% населення кожної країни. Пріоритетними для вакцинації є люди похилого віку. Адже близько 80% померлих від COVID-19 — це люди віком від 60 років. 

Представники Бюро ВООЗ в Україні Вусала Аллахвердієва та Станіслав Гаєвський закликали місцеву владу долучати керівників громад до заходів з підвищення рівня вакцинації в пріоритетних групах. На рівні ОТГ для цього в кожному селі необхідно залучити старост та інспекторів сіл до координації вакцинації на рівні населених пунктів, розмістити інформацію про вакцинацію від COVID-19 у людних місцях, провести зустріч з громадою села із залученням сімейного лікаря, і відповісти на питання населення.

Актуальну інформацію щодо темпів та рівнів вакцинації в Україні та в розрізі регіонів під час круглих столів презентували представники Центру громадського здоров'я МОЗ України. 

Як розповів Олександр Заіка, керівник національної програми імунізації Центру громадського здоров’я та радник міністра охорони здоров’я з питань імунізації на громадських засадах, станом на 24 листопада, Україна перетнула чергову психологічну межу в 10 млн вакцинованих двома дозами українців. Загалом провели всього вже 23 мільйони щеплень. В Україні всього діє понад 3 300 пунктів вакцинації, які співпрацюють з НСЗУ. При цих пунктах є мобільні бригади. 

В цілому у світі Україна займає 44 місце. За кількістю проведених щеплень в регіонах України лідирує місто Київ. 

“У Києва найвищі показники, в тому числі й щодо вакцинації людей категорії 60+. Станом на 22 листопада майже 70% літніх людей було щеплено принаймні однією дозою. Високий рівень вакцинації й серед столичних освітян – через відсутність щеплення проти COVID-19 від роботи відсторонено лише 0,1% викладацького складу в комунальних закладах освіти», – зауважила під час круглого столу 23 листопада заступниця голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко.

Питання безпеки та ефективності вакцин під час круглих столів висвітлювали у своїх доповідях представники НТГЕІ Федір Лапій та Леся Ющенко, а також представники ДЕЦ Тетяна Башкатова та Валерія Васильєва. 

Як зазначив Федір Лапій, голова НТГЕІ, невакциновані українці потрапляють в лікарню з COVID-19 в 7 разів частіше, ніж вакциновані. Серед європейських країн спостерігається зниження захворювання і значне зниження смертності під час третьої хвилі, а в Україні і захворюваність, і смертність є значно вищою, ніж під час попередніх хвиль.

Тетяна Башкатова, директор Департаменту фармаконагляду ДЕЦ МОЗ України наголосила, що загальна частота випадків несприятливих подій після імунізації (НППІ) не перевищує 0,1%. Серед НППІ найчастіше фіксуються: підвищення температури, місцеві реакції (біль, гіперемія, набряк м’яких тканин в місці введення), головний біль, міалгія, загальна слабкість, нездужання. Це відповідає світовим даним, профіль вакцини для профілактики COVID-19 сприятливий. Жодного летального випадку внаслідок вакцинації в Україні не зафіксовано. 

Володимир Біруля, радник міністра охорони здоров'я, керівник комунікаційного центру вакцинації від COVID-19, наголосив на ролі надійних джерел інформації про користь вакцинації та ризики й тяжкі наслідки захворюваності на  COVID-19.

“Дуже важливо, щоб усі телеканали, не тільки центральні, знаходили можливість транслювати соціальну рекламу з приводу щеплень, тому що це дієво. Це 5 секунд в ефірі ввечері, і всі — і люди, що працюють, і пенсіонери — чують і бачать регулярно. Це дає свій позитивний ефект,” – сказав під час круглого столу, присвяченому вакцинації у Київській області, Сергій Мартинчук, регіональний координатор з організації вакцинації від COVID – 19, лікар-епідеміолог КНП КОР «Київський обласний центр громадського здоров’я”. Захід, присвячений Київщині, завершив серію з 25 круглих столів, які відбулися в регіонах України.

Круглі столи стали містком між регіонами. Під час заходів модератор Тимофій Бадіков, виконавчий директор ГС “Коаліція за вакцинацію” оприлюднив ключовий досвід регіонів, який корисно буде поширити в інших регіонах.

Наприклад, активні лікарі використовують свій профіль у соціальній мережі, щоб закликати населення, у тому числі своїх пацієнтів, вакцинуватися (аватарки «Я вакцинуюся», пости тощо). У низці регіонів проводяться зйомки з реанімаційних відділень, ролики публікуються у соцмережах, і це стимулює людей вакцинуватися. Ще одним прикладом є створення ради Голів ОТГ при обласній раді, яка стала майданчиком для обміну досвідом між ОТГ щодо мотивації людей щепитися. Серед інших успішних заходів – долучення листонош до розповсюдження інформації про пункти щеплення у віддалених районах, включення квартальних (відповідальних за квартал) за поширення інформації про вакцинацію та місця вакцинації, налагодження вакцинації в Центрі адаптації для безпритульних людей та тих, хто звільнився з місць позбавлення волі. Дієвою є робота священник з парафіянами, розміщення пунктів щеплення в кроковій доступності від церков. Зокрема, священники запрошують на збори старост із громадами, де говорять про вакцинацію. 

Перегляд круглих столів доступний за посиланнями:

  • 23 обласних центри та місто Київ: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1amyi-1L3TVuGnx0wDEEjq1Yc6jgqeBZ,
  • а також Київська область https://www.youtube.com/watch?v=s41MLAy5zLE

Круглі столи відбувалися в рамках адвокаційної кампанії Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Громадською спілкою «Коаліція за вакцинацію» за підтримки Європейського Союзу. Адвокаційна кампанія спрямована на покращення інформованості серед пріоритетних груп населення щодо вакцинації від COVID-19 і створення додаткових можливостей для досягнення високих охоплень серед медичних працівників і літнього населення.

  • Читайте перевірену інформацію про вакцинацію на державному сайті https://vaccination.covid19.gov.ua
  • Підпишіться на Facebook МОЗ із щоденними оновленнями https://www.facebook.com/moz.ukr 
  • Збірник “100+ відповідей на запитання про вакцинацію від COVID-19” https://bit.ly/100answers_vaccov_new 

 

Источник: МОЗ